Patrimoni

Banyoles

Banyoles instal·la 11 plafons al voltant del rec Major en una nova ruta turística de l’Estany a la Farga d’Aram

Ràdio Banyoles

Dimecres 9 de juny · 14:14

Es podrà seguir de forma individual i una vegada al mes es farà una visita guiada gratuïta, en una nova activitat patrimonial per atraure visitants de l’Estany al Barri Vell.

L’Ajuntament de Banyoles ha senyalitzat un recorregut al voltant del rec Major per donar a conèixer el desenvolupament industrial de la ciutat vinculat a la presència de l’aigua. Concretament, s’han instal·lat 11 plafons en què s’explica la història i curiositats del rec Major de Banyoles, des de l’origen dels recs que teixeixen la ciutat als usos que tenien a l’època medieval i el seu posterior aprofitament industrial. Es tracta d’una nova ruta turística i patrimonial que es podrà seguir de forma individual i que un cop al mes tindrà una visita guiada gratuïta; la primera, aquest diumenge a les 11 h, amb reserva prèvia a turisme.banyoles.cat.

El regidor de Cultura i Patrimoni, Miquel Cuenca, ha destacat la importància patrimonial dels recs com a element “definitori” de la ciutat, i ha detallat que des de l’àrea s’ha tingut molta cura en què els continguts històrics que es difonen a la ruta siguin “sòlids”.

De l’Estany al centre i a la Farga d’Aram

L’inici del recorregut és al carrer Sardana, i transcorre seguint el rec Major de Banyoles passant per punts d’interès com la fita triangular que regula el pas de l’aigua, els rentadors, el molí dels Paraires o el molí de Cal Nocaire. Des d’aquest punt, la ruta continua fins a la Farga d’Aram, per donar a conèixer un altre dels elements patrimonials de la ciutat i que acull l’únic molí paperer actiu a les comarques gironines.

D’aquesta manera, segons ha detallat la regidora de Turisme i Promoció Econòmica, Anna Tarafa, es volen atraure visitants des de l’Estany fins al Barri Vell, on hi ha el gruix del teixit comercial, i també fins a la zona sud, donant a conèixer l’extens patrimoni cultural de la ciutat.

La instal·lació dels plafons al voltant del rec Major forma part d’un projecte global de millora i promoció finançat en part amb el Pla de Foment del Turisme de la Generalitat 2019. El projecte, amb un pressupost de 500.000 euros, també inclou l’arranjament del darrer tram visible del rec Major, entre els carrers Pare Butinyà i Blanquers, així com la recuperació i museïtzació del molí dels Paraires, darrere la plaça Major.

També et pot interessar

ads.skip.countdown-text
ads.skip.button-text