Solidaritat

Banyoles

Banyoles impulsa un projecte de cooperació amb la ciutat gambiana de Garawol

Ràdio Banyoles

Dijous 11 de juny 2020 · 13:38

A finals de juny s’enviarà un carregament amb material sanitari pel centre de salut de la ciutat gambiana dins un projecte en marxa des del 2017.

 

L’Ajuntament de Banyoles i l’Associació Garawol enviaran a finals d’aquest mes el primer carregament amb material sanitari que es destinarà al centre de salut de la ciutat gambiana de Garawol. La iniciativa és fruit del projecte de cooperació que el consistori i l’entitat han impulsat des del 2017 i que pretén millorar les condicions del centre sanitari de la població d’origen de la majoria de banyolins d’origen gambià que viuen a Banyoles.

 

El material sanitari es va adquirir a principis d’any i servirà per dotar el centre de salut de Garawol per atendre les urgències i l’atenció pediàtrica. Inclou material mèdic per a petites cures, auscultadors, kits portàtils per equipar l’ambulància, aparells per mesurar la insulina o la pressió arterial, així com armaris per dotar el centre de salut. El material no ha pogut sortir abans pel tancament dels ports de Gàmbia per la crisi de la Covid-19 i es podrà enviar a finals de juny. Després de l’estiu s’enviarà una segona remesa de material.

 

La regidora de Benestar Social, Ester Busquets, ha detallat que la principal preocupació del projecte és lluitar contra la mortalitat de recent nascuts i equipar l’única clínica de referència de la zona.

 

L’any passat l’Ajuntament va destinar uns 6.000 euros al projecte i està previst invertir-hi prop de 5.000 euros aquest any. Té el suport del Fons Català de Desenvolupament, el Col·legi de Farmacèutics de Girona i la Clínia Salus Infirmorum de Banyoles. El consistori està en converses amb altres ajuntaments de les comarques de Girona que també tenen entre els seus veïns població originària de la zona.

 

Projecte en marxa des del 2017

 

Actualment, prop de mig miler de banyolins són originaris de la ciutat de Garawol, situada a la província d’Upper River, una de les zones més deprimides de Gàmbia. L’Associació Garawol, amb seu a Banyoles, treballa pel desenvolupament i la millora de les condicions de vida al seu poble d’origen.

 

Des del 2017 l’ajuntament i l’entitat van crear el projecte. La regidora de Benestar Social, Ester Busquets, ha subratllat els vincles evidents entre la ciutat de Banyoles i Garawol i destaca que el projecte respon al que es coneix com a codedesenvolupament, és a dir, projectes de cooperació impulsats directament pels col·lectius de migrants per millorar el benestar dels seus llocs d’origen. En aquest sentit, per més endavant es treballarà en l’aspecte educatiu, ja que molts joves escolaritzats a Banyoles passen un o dos anys a la zona.

 

Prioritzar la salut

 

Des del 2017 s’han fet reunions periòdiques entre l’entitat i l’ajuntament, amb la participació de més d’un centenar de persones, on s’han concretat les prioritats. Ràpidament es va veure que calia invertir en el reforçament del centre de salut de Garawol, una clínica que va ser fundada el 1992 per cooperants internacionals però que des d’aquella data no ha rebut l’atenció de les institucions gambianes. Ara, un nou govern al país africà ha decidit impulsar canvis substancials i tirar endavant polítiques de reforçament dels serveis públics.

 

Per concretar el projecte es va establir una comunicació directa amb el personal d’aquest equipament i el mes novembre de 2019 es va fer un viatge per conèixer sobre el terreny les instal·lacions. Amb l’ajuda del banyolí Santi Mir, que té experiència en el món de la cooperació i ha treballat en els camps de la infermeria i la gestió sanitària, es va fer un anàlisi de les necessitats de les instal·lacions sanitàries. El projecte té la col·laboració de la autoritats gambianes i s’ha creat un comitè de salut per vetllar pel bon funcionament de les inversions i els treballs que s’han de fer.

També et pot interessar

ads.skip.countdown-text
ads.skip.button-text