Arqueta

Banyoles

Banyoles estrena una visita guiada que ressegueix els passos dels lladres que van robar l’Arqueta de Sant Martirià

Ràdio Banyoles

Dijous 17 de juny · 14:12

Els racons més desconeguts del Monestir de Sant Esteve són l’escenari d’aquesta nova proposta de descoberta del patrimoni, que s’estrena aquest dijous a les 10 de la nit.
F: Ajuntament de Banyoles
F: Ajuntament de Banyoles

La visita guiada ‘Robatori sacríleg al Monestir de Banyoles’ és una nova proposta dins la programació dels Museus de Banyoles, que permetrà conèixer de primera mà com es va robar l’Arqueta de Sant Martirià, l’any 1980. Entre les 9 i les 10 del vespre de l’11 de gener d’aquell any, els lladres de la banda de l’Èrik el Belga van sostreure les 28 figures que conformaven aquesta joia d’orfebreria creada per Francesc Artau cap al 1413.

La visita ressegueix els passos que van fer els lladres per l’interior del Monestir de Banyoles després que el sacerdot missioner Lluís Gelpí tanqués, com feia cada dia, la porta del temple i se n’anés a dormir. Llavors, no sabia que l’endemà es despertaria descobrint que havien espoliat una de les relíquies més preuades de la ciutat.

El regidor de Cultura i Patrimoni de Banyoles, Miquel Cuenca, ha destacat que es tracta d’una proposta divulgativa, relatada amb un punt detectivesc, per donar a conèixer el patrimoni artístic de la ciutat i la seva història recent, a partir d’un fet traumàtic que va sacsejar la ciutat.

Resseguir amb llanternes el recorregut dels lladres

La fugida dels lladres del temple no va ser fàcil. Van intentar passar de la sagristia al claustre, però no van poder obrir la porta que els comunica. Van tornar a l’església, on van intentar escalar per una finestra d’una de les capelles, després van intentar sortir per la porta principal, però tampoc la van poder obrir, tot i que en un dels calaixos que havien regirat hi havia una còpia de les claus. A la desesperada van trencar el pany de la porta que condueix al cor i després la d’una estança que els va permetre accedir al claustre, i d’allà a un jardí on van saltar la tàpia i van pujar a una furgoneta que els esperava a la porta principal.

Durant la visita, els participants podran resseguir tots aquests passos, amb llanternes i a una hora semblant a la que es van produir els fets.

F: Ajuntament de Banyoles
F: Ajuntament de Banyoles

Recuperació de 23 de les 28 peces

El robatori de l’Arqueta va ser un trasbals a la Banyoles de l’època. No va ser fins a l’any 1983, poc després de la detenció d’Èrik el Belga, que van aparèixer de forma anònima les dues imatges de Sant Martirià i la creu del pinacle. I el 1997, la professora de la Universitat de Barcelona i especialista en art gòtic Francesca Español en va identificar dues més al catàleg de la subhasta de Sotheby’s a Londres. Va ser l’inici d’una investigació que ha portat, el dia d'avui, a recuperar 23 de les 28 peces de l’Arqueta, mentre que les cinc restants continuen en parador desconegut.

Segons el regidor, el robatori és una ferida encara no tancada del tot, però el retorn de la majoria de les peces fa que 40 anys després es pugui fer una visita d’aquest tipus.

Tres visites aquest estiu, la primera aquest dijous

La visita guiada ‘Robatori sacríleg al Monestir de Banyoles’ es va estrenar per Setmana Santa amb una única sessió en horari de tarda, ja que hi havia vigent el toc de queda. Ara, se n’han programat tres més aquest estiu, un cop al mes, la primera aquest dijous a les 22 h.

També et pot interessar

ads.skip.countdown-text
ads.skip.button-text