Cinema

Banyoles

Banyoles acull la preestrena de “El somni”, un retrat de vida d’un dels últims pastors transhumants

Ràdio Banyoles

Dimecres 22 d’octubre 2008 · 11:23

El Teatre Municipal acull aquest vespre la preestrena de la pel·lícula documental "El somni", un retrat de vida d'un dels últims pastors transhumants de les comarques gironines. Dirigit per Christophe Farnarier i amb guió de Roger Biosca, tots dos residents al Pla de l'Estany, el film ha estat seleccionat als Festivals de Cinema Internacionals de Locarno, Sitges i Mar de Plata.

El retrat de l'última transhumància del pastor Joan "Pipa", de Sant Esteve de Guialbes. Aquest és el fil conductor d'aquest documental que transcorre per diferents espais del Pla de l'Estany, la Garrotxa i el Ripollès. Cristophe Farnarier, fotògraf marsellès resident a Banyoles des de fa anys, compartia amb Roger Biosca la idea d'escriure un guió sobre la Catalunya rural i la transhumància. I així va ser com un dia, Farnarier es va presentar al mas de Joan "Pipa" per acompanyar-lo en el seu viatge amb les ovelles des de Sant Esteve de Guialbes, al Pla de l'Estany, fins al Ripollès. Segons ha explicat el guionista del film, Roger Biosca, sense saber-ho, van acompanyar el pastor en el seu darrer viatge transhumant. Una de les raons principals: la manca d'herba i pastures que van trobar en els diferents camins ramaders.

Farnarier i Joan "Pipa" van fer la transhumància amb una càmera digital, amb què va enregistrar els colors, els sons i els comentaris del pastor i el jove que els acompanyava amb la gent que es trobaven pel camí. Mesos més tard, van desfer el camí de tornada, que seria l'últim que faria el pastor del Pla de l'Estany. Segons ha explicat Biosca,el transfons del film és retratar una Catalunya rural que es perd, en part per l'actuació de l'home, que ha malmès bona part dels camins ramaders de la transhumància.

La pel·lícula documental es podrà veure als cinemes comercials a partir del dia 7 de novembre, però avui a les 9 del vespre es preestrena al Teatre Municipal de Banyoles, i el 31 d'octubre també es podrà veure al cinema Truffaut de Girona. A la projecció a la capital del Pla de l'Estany hi assistirà el director, el guionista i l'equip tècnic, així com el seu protagonista, el pastor Joan "Pipa".

El film, produït per Eddie Saeta i Televisió de Catalunya, i distribuït per Zip Vision, ha estat seleccionat als Festivals de Cinema Internacionals de Sitges, Locarno, a Suïssa, i Mar de Plata, a Argentina.

També et pot interessar

ads.skip.countdown-text
ads.skip.button-text