Comarcal

Pla de l'Estany

22.995 persones estan cridades a votar a les eleccions municipals de diumenge al Pla de l’Estany

Ràdio Banyoles

Divendres 26 de maig · 12:34

Es presenten 27 candidatures i hi ha diversos municipis amb incògnites per saber qui serà l’alcalde.

Les eleccions municipals de diumenge, 28 de maig, serviran per establir el nombre i els noms dels regidors i regidores que constituiran els ajuntaments durant els pròxims quatre anys. A diferència d'altres comicis, les municipals estan fixades per llei: sempre són cada quatre anys i exactament "el quart diumenge del mes de maig", tal com fixa l'article 42 de la Loreg, la llei que regula com han de ser les eleccions. Aquests comicis, a més, també serveixen per determinar els consells comarcals i les quatre diputacions catalanes.

Al Pla de l’Estany, ERC presenta llista a deu dels onze municipis (tots menys Palol de Revardit) confirmant els alcaldables que ja havia anat anunciant. Junts serà present a nou municipis (tots menys Camós i Sant Miquel de Campmajor) també amb els noms ja coneguts, sense canvis a la majoria de llistes respecte fa quatre anys. El PSC té cinc llistes i, més enllà de Banyoles, serà present a Porqueres, Cornellà del Terri, Serinyà i Sant Miquel de Campmajor. La CUP es presenta a Banyoles i també a Sant Miquel amb una candidatura unipersonal. I l'única llista independent sense vinculació a sigles polítiques és Més Fontcoberta.

A Banyoles el cens és de 13.396 persones, de les quals 143 són estrangers residents a la ciutat. Superats els 20.000 habitants s’elegeixen per primera vegada 21 regidors i es podran escollir entre quatre llistes. L’actual alcalde, Miquel Noguer, repeteix per Junts Banyoles. Jaume Butinyà torna a encapçalar la llista d’ERC Som Banyoles, Jana Soteras lidera per primera vegada la de Sumem Cup Banyoles i Quim Fernàndez repeteix pel PSC. Hi ha 22 meses repartides en set col·legis electorals. Actualment, al consistori banyolí hi ha 9 regidors de Junts, 5 d’ERC, 2 de Sumem, 1 de Convivència i Progrés. Fa 4 anys les eleccions a Banyoles van tenir una participació rècord del 71,81%.

A Porqueres, on es disputen 11 regidories, hi haurà tres candidatures i el cens és de 3.598 electors. Dos dels tres candidats són cares conegudes que ja es van presentar a les últimes eleccions. L’actual alcalde Xicu Castañer és el cap de llista d’Independents de Porqueres, vinculada a ERC, i té l’objectiu de mantenir l’alcaldia per la formació que fa 16 anys que governa. Junts per Porqueres presenta de cap de llista a Susanna Bazán, que ja es va presentar a les últimes eleccions. A diferència de fa 4 anys, el PSC es presenta per primera vegada al municipi amb Brahim Chahbouni al capdavant. Actualment, hi ha 9 regidors d’Independents i 2 de Junts.

A Cornellà del Terri, on el cens baixa a 1.780 persones, s’elegeixen també 11 regidors i s’enfrontaran dues opcions electorals. L’actual alcalde, Salvador Coll, torna a liderar la llista anomenada Junts x la Vall del Terri mentre que Rosa Coll liderarà per primera vegada la llista d’ERC. En el mandat que s’acaba Junts per la Vall del Terri té 8 regidors i ERC 3.

A Fontcoberta estan en joc 9 regidories i tres opcions, amb un cens de 1.109 electors. El comiat de Joan Estarriola (ERC), alcalde els últims 16 anys, obre un nou escenari. Francesc Xavier Cros encapçala per primera vegada la llista d’ERC - AM Fontcoberta i Vilavenut. L’alcaldable de Junts Fontcoberta i Vilavenut és Dolors Bustins que es presenta per segona vegada al municipi. Enguany, hi haurà una candidatura independent, Més Fontcoberta, liderada per Johnny Rubio. Actualment, l’Ajuntament està format per 6 regidors d’ERC i 3 de Junts.

A Serinyà, on el cens és de 869 persones, s’elegeixen 9 regidors, hi ha tres partits en disputa i nou alcalde assegurat. Sergi Planagumà agafa el relleu de l’actual alcalde, Josep Antoni Ramon, i encapçala la llista de Gent per Serinyà-ERC. Junts per Serinyà presenta a Isaac de Sangerman, que és l’alcaldable més jove de la comarca amb 20 anys; i enguany també es presenta després de dues eleccions sense fer-ho el PSC amb Blanca Sainz al capdavant. Actualment, Gent per Serinyà-ERC té 7 representants i Junts en té 2.

A Vilademuls es trien 7 regidors i hi haurà dues candidatures, amb un cens que puja a la xifra rodona de 600 electors. L’actual alcalde Álex Terés encapçala la llista de Som Vilademuls, vinculada a Junts per tercera vegada. Pel que fa a ERC-Som Vilademuls presenta la debutant Laia Pons. Actualment, Junts té 5 edils i ERC 2.

A Camós el cens és de 574 persones, s’elegeixen 7 regidors i Teresa Brunsó serà la primera alcaldessa de la història del municipi. Brunsó es presenta per ERC-Som Camós, única llista a escollir diumenge. Actualment, ERC-Som Camós ja governa el municipi amb 5 regidors mentre que Junts, en té 2.

Palol de Revardit, amb un cens de 359 persones, ja sap quin alcalde tindrà. Igual que fa quatre, vuit i 12 anys, Junts per Palol de Revardit és l’única llista que es presenta a les eleccions i l’actual alcalde, Jordi Xargay, tornarà a ocupar el càrrec, que regenta des de l’any 1999. Actualment, també els 7 regidors del consistori són de Junts.

A Esponellà, ERC i Junts es tornen a disputar els 7 regidors, amb un cens de 344 electors. L’actual alcalde, David Juan ERC-Som Esponellà es presenta per segona vegada per revalidar l’alcaldia que va aconseguir per només 6 vots de diferència. Per l’altre costat, Ma Àngels Massafont també repeteix com a alcaldable per Junts per Esponellà. Actualment, l’Ajuntament el formen ERC-Som Esponellà amb 4 representants i Junts que en té 3.

A Crespià l’actual consistori està format per 7 regidors amb un total de 187 electors. Xavier Quer, alcalde del municipi des de fa 28 anys, encapçala la llista de Compromís Municipal per 8a vegada consecutiva. Per l’altra costat, Jordi Palau agafa el relleu d’Anna Maria Garcia com a representant de Som Crespià, la llista vinculada a ERC. En el mandat actual, el govern encapçalat per Quer té la majoria de regidors amb 4 i l’oposició 3.

Per últim, a Sant Miquel de Campmajor s’elegeixen també 5 regidors pel sistema de llistes obertes. El cens ha pujat aquest any a 179 electors. Som Sant Miquel de Campmajor, vinculat a ERC, presenta 5 candidats encapçalats per Oriol Serrà que repetirà com a alcalde del municipi, ja que Som Poble Amunt, vinculat a la CUP, presenta un sol candidat, Gerard Capdevila, membre de l’actual govern d’ERC. El PSC presenta una llista fantasma amb Mar Medina Ponce, sense vinculació amb el municipi. En el mandat actual, els 5 regidors són de Junts per Sant Miquel, vinculats a ERC.

Respecte a fa quatre anys, el cens global de la comarca ha augmentat en 581 electors, 417 dels quals a Banyoles.

També et pot interessar

ads.skip.countdown-text
ads.skip.button-text