TancaAquest lloc web fa ús de cookies de tercers per tal d'obtenir informació estadística sobre la navegació. Si continueu navegant, considerarem que n'accepteu l'ús. Podeu obtenir més informació, així com saber com canviar-ne la configuració consultant la nostra política de cookies.
107.3 FM

Ràdio Banyoles

Dissabte 05 de desembre del 2020

ARA FEM!

escolta-ho en directe

Connexió amb Catalunya Informació

PLAY

Ràdio Banyoles

Informació corporativa

Els precedents de Ràdio Banyoles Emissora Municipal del Pla de l’Estany

El que actualment es coneix com a Ràdio Banyoles no seria el que és si no hagués estat pel moviment de persones que durant els anys vuitanta, i fins i tot abans, van demostrar el seu amor pel món radiofònic, com és el cas de l’emissora al carrer Santa Maria, al domicili particular de Francesc Mayolas.

El precedent immediat de l’actual Ràdio Banyoles va ser l’emissora instal·lada al carrer de la Sardana, a la que ara és seu de Pous Duran. Aquesta va està impulsada l’any 1987, per un grup de ràdio aficionats, amb un nombre molt important de col·laboradors que feien una programació estable de dilluns a diumenge. Aquesta va ser precintada quan va sortir la nova llei de legalització de freqüències, que va afectar a totes les emissores locals.

Alguns dels impulsors d’aquesta emissora eren Jordi Capell, Jordi Vilà, Josep Boix i Jaume Badia, entre d’altres, que van treballar perquè hi hagués una emissora municipal, impulsada per l’Ajuntament de Banyoles. Després d’un temps treballant-hi i de negociacions, el ple de l’Ajuntament va aprovar crear Ràdio Banyoles, fent un període de proves durant un any des del despatx de la regidoria de Cultura, mentre s’acabaven les actuals instal·lacions de Ràdio Banyoles.

 

El naixement de Ràdio Banyoles


El febrer del 1991 s’ultimaven els detalls per iniciar les emissions de Ràdio Banyoles Emissora Municipal del Pla de l’Estany. Des de l’Ajuntament de Banyoles es va confiar en un professional radiofònic per tirar endavant el nou projecte d’emissora municipal.

Josep Maria Francino (en aquell moment Director de Ràdio Nacional a Barcelona) va treballar des del despatx de cultura de l’Ajuntament de Banyoles en el disseny i els aspectes tècnics de la nova emissora.

L’11 de març del 1991 va ser la data d’inici de les emissions. Començava un nou projecte de participació i d’informació local. Durant els primers 2 anys de vida, es van encarregar de la seva gestió Narcís Carreras, Ignasi Avilés, Jordi Vilà, Jordi Capell i Lluís Hostench.

L’any 1993, es produïen els primers canvis: es creava el Consell d’Administració, amb representants dels partits polítics de l’Ajuntament de Banyoles, dels col·laboradors i els treballadors. S’incorporen Albert Olivas (informatius), Jaume Angelats (musicals i tècnic) i Josep Boix (comercial). Tots tres, que fins llavors havien estat col·laboradors, substitueixen els fins llavors tècnics.

 

Fins a l’actualitat


A partir de llavors, es van començar a crear els programes emblemàtics de Ràdio Banyoles, com ara l’Informatiu diari amb els seus respectius Serveis de Notícies, o també el Musical Express.

Des d’aquells inicis i fins a l’actualitat, Ràdio Banyoles s’ha consolidat com a mitjà de comunicació local de referència a tota la comarca, com a espai de participació ciutadana i com a ‘escola de ràdio’, els tres objectius principals que encara ara són el pilar de l’emissora.

L’any 1999 s’incorpora a l’equip de treballadors Gerard Sardeña fent tasques de coordinació amb els col·laboradors i com a redactor d’informatius. En els dos anys següents es produeixen varis canvis en la plantilla de treballadors. D’aquesta manera, entren Jordi Prat i Albert Planadevall. A finals del 2001, també entra Anna Masoliver. Finalment, Marta Bosch substitueix Jaume Angelats a finals de 2003 i Anna Estañol s'incorpora l'estiu de 2005 per substituir Gerard Sardeña. A més, des d’aleshores fins a l’actualitat, també han treballat de forma regular a l’emissora Moisès Camós, Esteve Codony i Anna Noguer, que són els tres professionals que actualment coordinen Ràdio Banyoles.

 

La informació i els col·laboradors, principals pilars de Ràdio Banyoles


El Servei d’Informatius és un dels grans pilars de l’emissora. Durant més de 10 anys, Ràdio Banyoles emet diàriament de dilluns a divendres un informatiu on es tracten exclusivament temes de l’actualitat comarcal.

A més, un dels aspectes característics de Ràdio Banyoles que la diferencia d’altres emissores locals és el gran nombre de col·laboradors que té. I és que prop d’una vuitantena de persones col·laboren de forma regular en aspectes tècnics, realitzant programes setmanalment, recolzant l’àrea d’informatius, etc.

Amb la col·laboració de totes aquestes persones, Ràdio Banyoles ha pogut estar present i informar dels grans esdeveniments que ha viscut el Pla de l’Estany des d’inicis dels anys 90. Ha realitzat programes especials en motiu de les eleccions municipals, al Parlament i Generals; els Jocs Olímpics de 1992, el Mundial de Rem de 2004, i etc. A més de fer un vertader seguiment informatiu de temes com la polèmica sobre el “Negre del Darder” o el naufragi de la barca l’Oca.

Cal destacar de forma especial, però, la programació especial que s’ha dut a terme cada quatre anys en motiu de les Eleccions Municipals. Ràdio Banyoles ha realitzat debats, entrevistes i programes especials les nits electorals, convertint-se en el mitjà de comunicació de referència al Pla de l’Estany.

Al llarg d’aquests anys Ràdio Banyoles ha estat present en molts actes remarcables. Alguns dels més destacats són la retransmissió de La Sardana al Voltant de l’Estany (4 de juliol del 1998) que va aplegar més de 10.000 sardanistes; la marató de 24 hores en directe des del Teatre Municipal de Banyoles (abril 2000); el seguiment de les 24 hores de rem (setembre 2000) o la retransmissió en directe des del pavelló de la Draga de les Fases d’Ascens a 1a Estatal del Club Handbol Banyoles (els anys 2006 i 2007). A més, anualment, també es retransmet el Pregó de Festa Major i es fa una programació especial durant la diada de Sant Jordi en directe, a peu de carrer, al costat de les parades de roses i llibres.

Cobertura
 

Programes

Programes que queden per emetre

Divendres de 20:00 a 21:00 i dimarts de 19:00 a 20:00 (reposició)

De dilluns a divendres de 10:10 a 11:30 i de 17:07 18:30

Cada 15 dies, els divendres a les 21h.