TancaAquest lloc web fa ús de cookies de tercers per tal d'obtenir informació estadística sobre la navegació. Si continueu navegant, considerarem que n'accepteu l'ús. Podeu obtenir més informació, així com saber com canviar-ne la configuració consultant la nostra política de cookies.
107.3 FM

Ràdio Banyoles

Dissabte 16 de gener del 2021

ARA FEM!

escolta-ho en directe

Connexió amb Catalunya Informació

PLAY

Notícies

Les notícies de Ràdio Banyoles

 

Cercador


Cerqui noticies tot filtrant la recerca amb les seguents opcions:


A | Text lliure
B | Entre dates (2008-09-10)
delCalendari
al Calendari
 
C | Zona geogràfica
D | Tema
E | Ordenades per
 
← Torna enrere

Fotografia
Entre la documentació es conserven 85 pergamins d’entre el 1279 i 1634.

Cultura » Patrimoni    + d'aquest tema Societat » Societat    + d'aquest tema
25/11/2020

La família Brugada cedeix el seu fons documental, amb arxius del segle XIII, a la ciutat de Banyoles

Arxius d'audio:

 
  •  25/11/2020

 

Banyoles    + d'aquesta zona

 

El fons patrimonial conserva 85 pergamins d’entre el 1279 i 1634, i 447 documents en paper d’entre mitjans del segle XVIII i finals del segle XX.

 

La família Brugada ha cedit aquest dimarts en dipòsit a la ciutat de Banyoles el seu fons patrimonial, un dels més antics de la ciutat de Banyoles, amb documents que daten del segle XIII. El fons es conservarà i es podrà consultar a l’Arxiu Comarcal del Pla de l’Estany.

 

El mas Brugada és un dels masos existents més antics de Banyoles. El 1279 s’anomenava Brugada d’Amunt o borda de Brugada, i el cap de la família que hi vivia, i explotava el mas, era Ramon Brugada d’Amunt. Al segle XVII també se l’anomenava mas Sala d’Amunt. Actualment, el mas encara està en mans de la família Brugada i és conegut, pels banyolins, com Can Brugada o Can Teixidor del Terme.

 

85 pergamins i 447 documents en paper

 

El seu fons patrimonial és molt important, conserva 85 pergamins datats entre 1279-1634 i 447 documents en paper datats entre 1749 i finals del segle XX. El document més antic del fons és de l’any 1279, està escrit en pergamí i és una còpia de la capbrevació del mas o borda Brugada, en què Ramon Brugada d’Amunt reconeix que l’abat del monestir de Sant Esteve és el senyor del mas.

 

Família arrelada a Banyoles

 

Durant l’acte de cessió, l’alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, ha agraït el gest de “generositat” de la família Brugada cap a la ciutat, que permetrà radiografiar un fragment més de la seva història.

 

En l’acte hi han assistit tres generacions de la família Brugada. En nom d’elles, Martirià Brugada ha agraït la tasca de l’Arxiu per la conservació i custòdia dels documents de la família. Brugada ha destacat l’arrelament i estima de la família cap a la ciutat, tot i que ha lamentat haver-se sentit “maltractats” per diversos ajuntaments, referint-se als litigis que va tenir la família per l’expropiació dels terrenys de l’actual Vila Olímpica, als anys 90.

 

Fons consultable a l’Arxiu

 

Al fons documental de la família Brugada, que es conservarà i es podrà consultar a l’Arxiu Comarcal del Pla de l’Estany, s’hi troben, entre altres, compres i vendes de terres, la majoria situades a tocar de l’Estany de Banyoles. També permet resseguir les vicissituds d’aquesta nissaga banyolina: emparentaments, donacions, testaments, etc. Així com els seus negocis, com la societat mercantil col·lectiva per a la fabricació i venda de ciment hidràulic anomenada "La Bañolense" (1876) o la fleca de Josep Brugada Agustí (1900-1929). Finalment, també hi ha alguns documents del segle XVIII de la confraria dels sants Abdó i Senén de Banyoles.

 

TAGS: Brugada, fons, documental

 

NOTÍCIES RELACIONADES:

.

 

Programes

Programes que queden per emetre

Divendres de 19h a 20h

Dimarts de 21:00 a 22:00 i dimecres de 12:30 a 13:30 (reposició)

Últim dissabte de mes a les 12:00h