TancaAquest lloc web fa ús de cookies de tercers per tal d'obtenir informació estadística sobre la navegació. Si continueu navegant, considerarem que n'accepteu l'ús. Podeu obtenir més informació, així com saber com canviar-ne la configuració consultant la nostra política de cookies.
107.3 FM

Ràdio Banyoles

Dissabte 31 d'octubre del 2020

ARA FEM!

escolta-ho en directe

Connexió amb Catalunya Informació

properes notícies 13:00 "Hora extra"

PLAY

Notícies

Les notícies de Ràdio Banyoles

 

Cercador


Cerqui noticies tot filtrant la recerca amb les seguents opcions:


A | Text lliure
B | Entre dates (2008-09-10)
delCalendari
al Calendari
 
C | Zona geogràfica
D | Tema
E | Ordenades per
 
← Torna enrere

Destacada
Fotografia
S'ha treballat en les grans fosses utilitzades com a abocadors d’escombraries de l'època

Publicitat

Cultura » Arqueologia    + d'aquest tema
17/09/2020

La Draga formarà part d’un projecte europeu per estudiar com afecta el canvi climàtic als jaciments lacustres

Arxius d'audio:

 
  •  17/09/2020

 

Banyoles    + d'aquesta zona

 

El jaciment està immers en una nova campanya d’excavacions, que ha permès localitzar nombroses restes òssies d’animals, eines de pedra i elements ornamentals.

 

El jaciment arqueològic de la Draga participarà durant els pròxims tres anys en un projecte de recerca internacional per avaluar l’impacte dels esdeveniments climàtics extrems en la conservació dels jaciments lacustres en llacs mediterranis. El projecte ‘WOODPLAKE. Habitatges arqueològics sobre puntals de fusta en llacs mediterranis europeus: estratègies per a la seva explotació, monitoratge i conservació’, és finançat en el marc d’una convocatòria europea, de la qual formen part investigadors de la UAB, el CSIC i el MAC, i compta amb la participació del Museu Arqueològic de Banyoles.

 

Una de les responsables del jaciment, Raquel Piqué, ha explicat que el projecte ha de servir per monitorar com els esdeveniments climàtics extrems i l’escalfament global afecten jaciments lacustres com el de la Draga, on la matèria orgànica es conserva submergida al subsòl. Segons Piqué, aquesta recerca permetrà conèixer l’estat de conservació del jaciment i preveure-hi accions futures de conservació.

 

A més del de Banyoles, en aquest projecte hi participaran els jaciments de l’edat de Bronze i de l’edat del Ferro dels llacs de Bolseno i Mezzano, al centre d’Itàlia.

 

L’amenaça del cranc americà

 

En el cas concret de Banyoles, Raquel Piqué ha explicat que a banda del canvi climàtic, la principal amenaça actual del jaciment és la presència d’espècies invasores com el cranc americà, que mou els sediments i malmet la fusta negada del jaciment.

 

A banda d’aquest projecte internacional, el grup de recerca de La Draga també ha obtingut finançament del Ministerio de Ciencia e Innovación per a un projecte de modelització del paisatge i gestió de recursos en la transició a l’agricultura al nord-est de la península Ibèrica, coordinat entre la Institució Milà i Fontalans del CSIC i la UAB.

 

Campanya d’excavacions retardada per la Covid

 

El Parc Neolític de la Draga de Banyoles està enllestint aquests dies una nova campanya d’excavacions, que s’ha fet més tard del que és habitual per la situació de pandèmia sanitària.

 

Els treballs, amb la participació d’una vintena d’arqueòlegs, s’han centrat en un sector ja excavat anteriorment a la zona sud del jaciment, on s’hi documenta una extensa àrea amb construccions fetes de pedra. Concretament, les tasques han permès acabar d’excavar i documentar una gran construcció feta de blocs de travertins a l’interior de la qual s’estan localitzant nombroses restes, sobretot de fauna consumida i altres materials que han perdut la seva vida útil com eines i peces ornamentals.

 

El codirector de l’excavació, Toni Palomo, ha detallat que es tractaria de grans fosses utilitzades com a abocadors d’escombraries.

 

La campanya d’excavacions actual s’emmarca en els projectes quadriennals de recerca en matèria d’Arqueologia i Paleontologia per al període 2018-2021 convocats pel Departament de Cultura de la Generalitat.

 

El regidor de Cultura de l’Ajuntament de Banyoles, Miquel Cuenca, ha recordat que enguany es compleixen 30 anys de l’inici de les excavacions a La Draga i ha instat a totes les institucions a seguir invertint en aquest jaciment “de primer ordre”.

TAGS: Draga, neolític

 

NOTÍCIES RELACIONADES:

.

 

Programes

Programes que queden per emetre

Últim dissabte de mes a les 12:00h

Diumenges de 10:00 a 11:00

De dilluns a divendres a les 10:00, a les 11:30 i a les 17:00