TancaAquest lloc web fa ús de cookies de tercers per tal d'obtenir informació estadística sobre la navegació. Si continueu navegant, considerarem que n'accepteu l'ús. Podeu obtenir més informació, així com saber com canviar-ne la configuració consultant la nostra política de cookies.
107.3 FM

Ràdio Banyoles

Divendres 04 de desembre del 2020

ARA FEM!

escolta-ho en directe

Connexió amb Catalunya Informació

properes notícies 10:00 "Servei de notícies"

PLAY

Notícies

Les notícies de Ràdio Banyoles

 

Cercador


Cerqui noticies tot filtrant la recerca amb les seguents opcions:


A | Text lliure
B | Entre dates (2008-09-10)
delCalendari
al Calendari
 
C | Zona geogràfica
D | Tema
E | Ordenades per
 
← Torna enrere

Destacada
Fotografia
El punxó hauria servit per foradar peces de pell abans de cosir-les.

Cultura » Arqueologia    + d'aquest tema
21/08/2020

Un punxó fet amb una tíbia de conill, la peça més destacada de les excavacions a Mollet III

Arxius d'audio:

 
  •  21/08/2020

 

Serinyà    + d'aquesta zona

 

Una prospecció fins al fons de la cova ha permès confirmar que encara queda 1 metre de terra per excavar, tot d’època neandertal, i que les tasques podrien enllestir-se en les properes 3 o 4 campanyes. 

 

Un equip d’arqueòlegs ha excavat durant dues setmanes la cova de Mollet III, al Parc de les Coves Prehistòriques de Serinyà. La campanya començava habitualment el mes de juliol, però aquest any es va posar en marxa el dilluns 3 d’agost i es va concloure la setmana passada. A més del canvi de dates, el Covid-19 ha forçat altres modificacions: si fins ara solien treballar-hi una vintena d’arqueòlegs, aquest any n’eren només vuit.

 

Les feines han permès excavar pràcticament tot el que quedava del nivell gravetià o paleolític superior (des de fa 40.000 anys a 10.000 anys) i, ara, tot el que queda per excavar a Mollet III és del nivell mosterià, de l’època dels neandertals (des de fa 400.000 anys a 40.000). Una de les directores de les excavacions, Neus Coromina, ha explicat que han pogut localitzar diverses peces d’ornamentació del nivell dels homo sàpiens i també ossos d’animals i peces d’indústria fetes de quars del nivell neandertal. La peça més destacada ha estat un punxó fet amb una tíbia de conill, que hauria servit per foradar peces de pell abans de cosir-les.

 

A més, els arqueòlegs han excavat els límits del jaciment per poder mantenir la distància de seguretat. Aquesta feina als vorals ha servit per fer una prospecció de la seqüència dels diversos nivells de la cova. Això ha permès determinar que encara queda 1 metre de terra per excavar fins a arribar a la roca i que el nivell mosterià o neandertal s’estén durant tota la part inferior del jaciment.

 

Una fondària total de 5,5 metres

 

Amb aquest metre que queda per excavar, Coromina ha explicat que, des del nivell 0 o inicial, la cova s’ha excavat una fondària de 5,5 metres. Amb la confirmació de l’aquesta profunditat, que ja preveien, es mostren optimistes i creuen que amb només tres o quatre campanyes més ja hauran acabat les excavacions a Mollet III.

 

Un “testimoni” de terra per més endavant

 

Tot i que els treballs a l’espai acabaran els pròxims anys, l’equip deixarà un espai de terra sense excavar, el que s’anomena un “testimoni”. Aquest espai es deixa per més endavant, per poder treballar-hi quan avancin els mètodes d’excavació.

 

Les feines a Mollet III ja s’han conclòs i ara és el torn d’altres coves, com la de l’Arbreda o la d’en Pau. Està previst que els treballs s’allarguin fins al 3 d’octubre.

TAGS: Mollet, III

 

NOTÍCIES RELACIONADES:

.

 

Programes

Programes que queden per emetre

De dilluns a divendres a les 10:00, a les 11:30 i a les 17:00

Diumenges de 10:00 a 11:00

Dissabte de 13:00 a 14:00 i diumenge d'11:00 a 12:00 (reposició)