TancaAquest lloc web fa ús de cookies de tercers per tal d'obtenir informació estadística sobre la navegació. Si continueu navegant, considerarem que n'accepteu l'ús. Podeu obtenir més informació, així com saber com canviar-ne la configuració consultant la nostra política de cookies.
107.3 FM

Ràdio Banyoles

Dissabte 05 de desembre del 2020

ARA FEM!

escolta-ho en directe

Connexió amb Catalunya Informació

PLAY

Notícies

Les notícies de Ràdio Banyoles

 

Cercador


Cerqui noticies tot filtrant la recerca amb les seguents opcions:


A | Text lliure
B | Entre dates (2008-09-10)
delCalendari
al Calendari
 
C | Zona geogràfica
D | Tema
E | Ordenades per
 
← Torna enrere

Destacada
Fotografia
Sitges iberes datades entre el segle III i I aC.

Cultura » Arqueologia    + d'aquest tema
03/08/2020

Les obres a la C-66 revelen sitges iberes a Serinyà i una casa forta medieval a Sant Ferriol

Arxius d'audio:

 
  •  03/08/2020

 

Serinyà    + d'aquesta zona

 

Els arqueòlegs daten les sitges entre els segles III i I aC i consideren que la casa era un centre de recaptació de tributs per passar de Banyoles a Besalú.

 

Les obres a la carretera C-66 de Serinyà a Besalú han posat al descobert diverses troballes arqueològiques que daten de períodes històrics ben diferents. La més antiga de totes ha estat a Serinyà. Es tracta de sitges iberes datades entre el segle III i I aC. Inicialment, les sitges descobertes eren uns recipients ceràmics enterrats per servar-hi el gra. Quan ja s’havia acabat el menjar, s’aprofitava el mateix recipient com a contenidor per la brossa domèstica.

 

Una de les arqueòlogues de les excavacions, Roser Arcos, ha detallat que s’han trobat restes d'àmfores, fragments d'utensilis de cuina i de vaixella de parets fines. Això ha permès datar les restes i situar-les a l’inici del període de romanització de la zona.

 

Al marge d’aquesta troballa, a Sant Ferriol s’ha trobat una estructura posterior, però no pas per això menys important: una casa forta medieval d’entre els segles IX i XIII. Els arqueòlegs han destacat la grandària de l’edifici, que podria superar els 500 m2, si bé hi ha una part de la carretera que n’ocupa la zona annexa.

 

Una altra dels membres dels treballs arqueològics, Cristina Belmonte, ha subratllat la importància històrica de l’edifici. Segons ha detallat, tot i que fins ara se’n desconeixia la ubicació, ja hi havia documentació de l’època que indicava que hi havia una fortificació d’aquestes característiques a on es cobraven tributs per anar de Banyoles a Besalú.

 

A la mateixa zona de la casa forta s’hi han trobat dos esquelets d’individus joves que caldrà estudiar. S’estima que els treballs arqueològics s’allarguin entre una i dues setmanes més. Mentrestant, s’ha desviat un tram de carretera per tal que no afectin les restes trobades.

 

 

Programes

Programes que queden per emetre

Últim dissabte de mes a les 12:00h

Dijous de 20:00 a 21:00

Dissabte 14 de novembre de 2020