TancaAquest lloc web fa ús de cookies de tercers per tal d'obtenir informació estadística sobre la navegació. Si continueu navegant, considerarem que n'accepteu l'ús. Podeu obtenir més informació, així com saber com canviar-ne la configuració consultant la nostra política de cookies.
107.3 FM

Ràdio Banyoles

Dimarts 22 de setembre del 2020

ARA FEM!

escolta-ho en directe

Connexió amb Catalunya Informació

PLAY

Notícies

Les notícies de Ràdio Banyoles

 

Cercador


Cerqui noticies tot filtrant la recerca amb les seguents opcions:


A | Text lliure
B | Entre dates (2008-09-10)
delCalendari
al Calendari
 
C | Zona geogràfica
D | Tema
E | Ordenades per
 
← Torna enrere

Destacada
Fotografia
La biblioteca de l’Ajuntament de Banyoles ha acollit aquest matí l’acte de cessió.

Publicitat

Societat » Societat    + d'aquest tema
03/08/2020

La família del cronista Anton Maria Rigau cedeix el seu arxiu personal a Banyoles

Arxius d'audio:

 
  •  03/08/2020

 

Banyoles    + d'aquesta zona

 

Són 45 capses de documents i 3.000 fitxes que el consistori dipositarà a l'Arxiu Comarcal.

La biblioteca de l’Ajuntament de Banyoles ha acollit aquest matí l’acte de cessió del fons de del cronista oficial i Medalla d’Or de la Ciutat de Banyoles, Josep Anton Rigau i Rigau. Els seus tres fills, Gemma, Irene i Anton Maria, han signat la cessió del fons, que està format per 45 capses de documents i 3.000 fitxes inèdites.

El material inclou llibres, revistes i fulls impresos de programes que el cronista col·leccionava, sobretot del “Semanario de Bañolas”, una de les poques col·leccions completes que se’n conserven. La part de més valor és el material, tant documents com escrits, que Rigau va aplegar durant les seves investigacions. S’hi recullen diferents aspectes de la història de Banyoles: Santa Maria dels Turers, la Guerra Civil, la sanitat, l’Estany, els ordes religiosos, les escoles, les eleccions municipals o la plaça Major. Destaquen també els 13 fitxers del fons que inclouen apunts d’Anton Maria Rigau. Cada fitxa va acompanyada d’una fotografia, moltes d’elles inèdites. En total, el fons inclou més de 3.000 fitxes.

Un banyolí de pro

 

L’alcalde de Banyoles, Miquel Noguer ha agraït la cessió ha declarat que l’Anton Maria va ser molt més que el cronista de la ciutat: “va exercir de banyolí de pro”.

La família Rigau s’ha mostrat molt agraïda amb l’Ajuntament per haver acceptat l’arxiu, i la primogènita, la filòloga Gemma Rigau, ha volgut subratllar que, a part de donar valor a la cultura i el patrimoni, el seu pare “donava prioritat a les persones”.

Una vida dedicada a Banyoles

 

Anton Maria Rigau i Rigau (1918-2001) va participar activament en la vida associativa i cultural del seu temps: el Cercle de Catòlics, el Centre Excursionista de Banyoles, el Centre d’Estudis Comarcals, el Manípul de Manaies, el Foment de la Sardana, i bona part de la seva producció periodística es publicà, precisament, en els butlletins de les nombroses entitats banyolines, tot i que la majoria va aparèixer a Horizontes, l’antiga Revista de Banyoles, que ell va dirigir en la primera època. L’any 1979 és nomenat Cronista Honorari de la Ciutat i el 1999 rep el guardó de Medalla d’Or de la Ciutat de Banyoles. Els seus articles tenen una temàtica molt diversa: la història local, semblances de personatges, cròniques, sobre festes, costums i tradicions, sobre cases i carrers, sobre l'Estany, etc.

El nou fons de qui va ser cronista oficial de la ciutat quedarà dipositat a l’Arxiu Històric Comarcal del Pla de l’Estany.

TAGS: Rigau, Arxiu

 

 

Programes

Programes que queden per emetre

Dijous de 22h a 23h

Dimarts a les 20 h i dijous de 12:30 a 13:30 (reposició)

Els últims dimecres de mes de 19h a 20h