TancaAquest lloc web fa ús de cookies de tercers per tal d'obtenir informació estadística sobre la navegació. Si continueu navegant, considerarem que n'accepteu l'ús. Podeu obtenir més informació, així com saber com canviar-ne la configuració consultant la nostra política de cookies.
107.3 FM

Ràdio Banyoles

Dimecres 20 de gener del 2021

ARA FEM!

escolta-ho en directe

Connexió amb Catalunya Informació

properes notícies 10:00 "Servei de notícies"

PLAY

Notícies

Les notícies de Ràdio Banyoles

 

Cercador


Cerqui noticies tot filtrant la recerca amb les seguents opcions:


A | Text lliure
B | Entre dates (2008-09-10)
delCalendari
al Calendari
 
C | Zona geogràfica
D | Tema
E | Ordenades per
 
← Torna enrere

Destacada
Fotografia
Des del 2010 ja s'han alliberat 158 exemplars de tortuga d'estany a la zona lacustre.

Medi Ambient » Estany    + d'aquest tema
21/07/2020

Alliberen vuit tortugues d'estany a les llacunes de Can Morgat en el marc del projecte de reintroducció

Arxius d'audio:

 
  •  21/07/2020

 

Banyoles    + d'aquesta zona

Porqueres    + d'aquesta zona

 

La recuperació d’aquestes tortugues autòctones al voltant de l’Estany de Banyoles va començar l’any 2010, i des de llavors s’han deixat anar 158 exemplars.

 

Les llacunes de Can Morgat de Porqueres han acollit un nou alliberament de tortugues d’estany. S’han deixat anar vuit exemplars d’uns dos anys, cinc femelles i tres mascles, criats en captivitat al Centre de Reproducció de Tortugues de l’Albera.

 

L’alliberament s’emmarca en el projecte de recuperació de l’espècie a la zona de l’Estany de Banyoles, liderat pel Consorci de l’Estany amb el suport de l’entitat ecologista Limnos i els Amics de la tortuga d’estany.

 

158 exemplars alliberats

 

El projecte es va iniciar l’any 2010 en el marc d’un Projecte Life, i des de llavors ja s’han alliberat 158 exemplars a la zona. El director del Consorci, Albert Tubert, ha explicat que les tortugues s’han adaptat bé a l’entorn i des de fa uns anys s’han detectat els primers naixements d’una espècie que fa uns anys estava gairebé extingida a l’Estany.

 

Erradicació de la tortuga exòtica

 

El projecte de recuperació de la tortuga d’estany entorn de la conca lacustre va lligat amb l’erradicació de la tortuga exòtica. Els darrers anys s’han col·locat trampes a diferents punts per tal de controlar-ne la població, que ha disminuït notablement. El director del Consorci ha fet una crida a la població a no alliberar exemplars de tortuga exòtica a la conca lacustre, una pràctica habitual fa uns anys.

 

Més de 700 exemplars recuperats

 

Les tortugues alliberades aquest dimarts a la zona de llacunes de Can Morgat tenen dos anys de vida. S’han criat en captivitat al Centre de Recuperació de Fauna de l’Albera, que des de fa anys treballa en la recuperació de l’espècie a Catalunya. Un dels responsables del Centre, Joan Budó, ha explicat que l’any 1994 es van recuperar els 10 últims exemplars de tortuga d’estany a la conca del Ter i des de llavors se n’han reproduït en captivitat més de 700 exemplars, entre ells els alliberats a l’Estany de Banyoles.

 

La tortuga d’estany és una espècie de fauna aquàtica greument amenaçada i que està inclosa dins de programes de conservació i recuperació en l'àmbit europeu.

TAGS: alliberament, tortugues

 

 

Programes

Programes que queden per emetre

Dimecres de 20:00 a 21:00 i divendres de 12:30 a 13:30 (reposició)

De dilluns a divendres de 18:30 a 19:00

De dilluns a dijous de 22:00 a 22:30. Divendres de 22:00 a 23:00