TancaAquest lloc web fa ús de cookies de tercers per tal d'obtenir informació estadística sobre la navegació. Si continueu navegant, considerarem que n'accepteu l'ús. Podeu obtenir més informació, així com saber com canviar-ne la configuració consultant la nostra política de cookies.
107.3 FM

Ràdio Banyoles

Dijous 03 de desembre del 2020

ARA FEM!

escolta-ho en directe

Connexió amb Catalunya Informació

PLAY

Notícies

Les notícies de Ràdio Banyoles

 

Cercador


Cerqui noticies tot filtrant la recerca amb les seguents opcions:


A | Text lliure
B | Entre dates (2008-09-10)
delCalendari
al Calendari
 
C | Zona geogràfica
D | Tema
E | Ordenades per
 
← Torna enrere

Destacada
Fotografia
Aquest dimecres s'han presentat els resultats d'aquesta temporada d'excavacions.

Cultura » Arqueologia    + d'aquest tema
08/07/2020

Les excavacions a un pou tardoantic de Vilauba posen al descobert milers de restes orgàniques excepcionals

Arxius d'audio:

 
  •  08/07/2020

 

Banyoles    + d'aquesta zona

Camós    + d'aquesta zona

Porqueres    + d'aquesta zona

 

S’ha localitzat un fragment de roda de carro o una sabata sencera, en una campanya “extraordinària” que també ha descobert un abocament de restes òssies de bòvid dels segles I i II dC.

 

Tot i haver-hi excavat durant més de 40 anys i estar a l’etapa final d’excavació, la vil·la romana de Vilauba encara reporta sorpreses als arqueòlegs. I és que la campanya d’aquest any ha estat “extraordinària” pel que fa a resultats. D’una banda, s’ha continuat excavant l’interior d’un pou proper a la zona termal de la vil·la, construït entre els segles IV i V dC i amortitzat entre els segles VI i VII dC. Inicialment s’utilitzava com a pou d’aigua, però en estrats superiors s’usava com a abocador, i s’han localitzat nombroses restes de matèria orgànica, molt ben conservades gràcies a l’altura del nivell freàtic de la zona. Entre les peces, nombroses restes d’eines de treball de fusta, com una pala sencera o un fragment de roda de carro; i restes de tipus domèstic com pintes o peces d’abillament com una sabata de cuir gairebé sencera. També s’han trobat restes de granes, llavors i altres espècies que donen una enorme informació dels recursos alimentaris que s’aprofitaven a la vil·la.

 

Possible explotació ramadera d’entre els segles I i II dC

 

Per altra banda, a la campanya d’enguany també s’ha excavat un retall situat a la part est de l’antiga edificació romana, on a través de prospeccions geofísiques s’havia descobert una anomalia que indicava una antiga alteració del terreny. L’excavació ha permès descobrir un gran retall de planta circular, de gairebé 20 metres de diàmetre, reomplert amb aportacions de terres procedents d’una reforma de la vil·la feta a inicis del segle II dC. Durant els treballs, els arqueòlegs han localitzat un gran nombre de restes de bous. Es tracta, majoritàriament, de restes del cap i de l’extremitat superior, cosa que confirma la hipòtesi que podria tractar-se d’una explotació ramadera important de la vil·la, que abastia mercats de l’entorn com Empúries o Gerunda.

 

La campanya, que es va iniciar a principis de març i va quedar estroncada pel confinament, s’ha reprès aquest passat mes de juny i s’ha allargat aproximadament un mes. A partir d’ara, s’hauran de processar i estudiar la gran quantitat de restes localitzades, amb un equip multidisciplinar.

 

Jaciment de primer ordre

 

La campanya arqueològica al jaciment de Vilauba compta amb el suport dels ajuntaments copropietaris (els ajuntaments de Banyoles, Porqueres, Camós i el Centre d’Estudis Comarcals), i la Diputació de Girona. El president de l’ens i alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, ha garantit la continuïtat del projecte i ha destacat els esforços dels últims anys per consolidar i reordenar el jaciment.

 

Els resultats de la campanya d’enguany confirmen la importància de Vilauba com un jaciment de primer ordre. Els treballs formen part de les actuacions programades en l’actual Projecte Quadriennal de Recerca Arqueològica, aprovat per la Generalitat de Catalunya. Recentment, el jaciment ha estat declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN).

TAGS: Vilauba

 

 

Programes

Programes que queden per emetre

De dilluns a dijous de 22:00 a 22:30. Divendres de 22:00 a 23:00

Últim dissabte de mes a les 10 h