TancaAquest lloc web fa ús de cookies de tercers per tal d'obtenir informació estadística sobre la navegació. Si continueu navegant, considerarem que n'accepteu l'ús. Podeu obtenir més informació, així com saber com canviar-ne la configuració consultant la nostra política de cookies.
107.3 FM

Ràdio Banyoles

Divendres 10 de juliol del 2020

ARA FEM!

escolta-ho en directe

Servei de notícies

i després...10:00 "Servei de notícies"

PLAY
Hora inicial
00:01

Hora final
10:00

Notícies

Les notícies de Ràdio Banyoles

 

Cercador


Cerqui noticies tot filtrant la recerca amb les seguents opcions:


A | Text lliure
B | Entre dates (2008-09-10)
delCalendari
al Calendari
 
C | Zona geogràfica
D | Tema
E | Ordenades per
 
← Torna enrere

Destacada
Fotografia
A les residències, l’ús de PCR s’ha de limitar a casos amb símptomes. (F: @plademartis)

Publicitat

Societat » Sanitat, Salut    + d'aquest tema
02/06/2020

Tornen les visites a les residències, que han passat el primer brot de Covid-19 amb 75 casos i 8 defuncions

Arxius d'audio:

 
  •  02/06/2020

 

Pla de l'Estany    + d'aquesta zona

 

Els centres del Pla de l'Estany han tingut una afectació molt baixa del virus i ara han establert nous protocols per rebre familiars.

 

Des d’aquest dilluns, l’entrada en la fase 2 de desconfinament permet que les residències de gent gran i persones vulnerables rebin les primeres visites de familiars externs. S’ha establert un règim molt restrictiu on els residents poden rebre un únic familiar un màxim de 30 minuts a la setmana, amb ús obligatori de mascareta i guants i amb distància mínima de dos metres.

 

La mesura suposa un alleugeriment de l’estricte tancament que han viscut els centres des de fa dos mesos i mig, on l’aïllament i la falta de visites de familiars ha suposat una càrrega afegida a la lluita per mantenir el coronavirus fora de les parets dels centres.

 

Pocs casos

 

El coordinador de l’atenció mèdica a les residències del Pla de l’Estany, Moisès Costa, ha explicat en una entrevista a aquesta emissora que el balanç, malgrat les morts, és estadísticament positiu perquè representen molt pocs casos.

 

Des de l’esclat de la pandèmia, les 13 residències geriàtriques i sis centres d’entitats que allotgen persones vulnerables al Pla de l’Estany han registrat 75 casos positius i hi ha hagut vuit defuncions. Tenint en compte que allotgen més de 700 persones, l’afectació de la Covid-19 entre els residents ha estat molt baixa. Set de les morts s’han produït en una mateixa residència i la majoria dels casos positius han sigut asimptomàtics.

 

Segons Costa, s’ha aconseguit gràcies a bons protocols d’higiene i d’aïllament dels casos sospitosos, bona actuació dels professionals de les residències, la bona atenció dels professionals de la salut, la poca transmissió comunitària que hi ha a la regió i també al factor sort. La bona coordinació entre totes les parts ha estat clau, i també ha permès millorar el contacte i les relacions per assegurar una bona atenció als pacients i residents.

 

Atenció a primera línia

 

Un equip d’un metge i tres infermeres, amb el suport de l’equip de l’Àrea Bàsica de Salut i l’assistència puntual de membres de l’entitat Open Arms, han fet un cribratge complet de les 19 residències i institucions. Pràcticament totes han estat declarades oficialment lliures de coronavirus i s’estan ultimant les proves per acreditar que el primer brot s’ha superat amb èxit.

 

Per Costa, l’atenció a primera línia ha viscut diverses etapes, combinant protocols d’assistència i on “s’han fet algunes coses malament” però assegura que “ha estat un gran aprenentatge per conèixer el comportament del virus i la manera com utilitzar els protocols disponibles per poder controlar possibles futurs brots”. El coordinador mèdic ha aclarit que l’ús de PCR s’ha de limitar als casos amb símptomes i és important poder fer un estudi serològic per saber quin percentatge de població ha superat la malaltia.

 

Moisès Costa lamenta que, en alguns aspectes, la pandèmia i la por han fet que s’hagi “deshumanitzat l’atenció” i aposta perquè els familiars puguin acompanyar sempre els pacients perquè no morin sols.

 

Els nous protocols a les residències inclouen una zona habilitada per les visites dels familiars. També s’estableixen zones grogues, on es poden instal·lar persones amb símptomes o residents que han hagut d’estar hospitalitzats i han de passar uns dies d’aïllament.

TAGS: residències, covid, coronavirus

 

NOTÍCIES RELACIONADES:

.

 

Programes

Programes que queden per emetre

Tercer dissabte de mes de 12:00 a 13:00

De dilluns a divendres de 18:30 a 19:00