TancaAquest lloc web fa ús de cookies de tercers per tal d'obtenir informació estadística sobre la navegació. Si continueu navegant, considerarem que n'accepteu l'ús. Podeu obtenir més informació, així com saber com canviar-ne la configuració consultant la nostra política de cookies.
107.3 FM

Ràdio Banyoles

Dijous 03 de desembre del 2020

ARA FEM!

escolta-ho en directe

Informatiu Nit

PLAY
Hora inicial
23:00

Hora final
23:30

Notícies

Les notícies de Ràdio Banyoles

 

Cercador


Cerqui noticies tot filtrant la recerca amb les seguents opcions:


A | Text lliure
B | Entre dates (2008-09-10)
delCalendari
al Calendari
 
C | Zona geogràfica
D | Tema
E | Ordenades per
 
← Torna enrere

Fotografia
Arqueòlegs a la primera intervenció a La Draga (1990). Foto: fons Museu Arqueològic.

Cultura » Arqueologia    + d'aquest tema
04/05/2020

El Jaciment Neolític de la Draga de Banyoles celebra 30 anys

Arxius d'audio:

 
  •  04/05/2020

 

Banyoles    + d'aquesta zona

 

Els Museus de Banyoles publicaran píndoles informatives en línia mentre es projecta la remodelació del parc i la construcció d’un magatzem subaquàtic a mitjà termini.

 

El Jaciment Neolític de la Draga de Banyoles ha celebrat aquest mes d’abril el 30è aniversari de la seva descoberta. Per commemorar l’efemèride, i ateses les actuals circumstàncies que no permeten actes presencials, el Museu Arqueològic i les institucions implicades en el projecte han elaborat un cicle de petites píndoles informatives sobre el jaciment. Es tracta d’uns vídeos de curta durada on diferents arqueòlegs i investigadors del projecte de recerca explicaran de primera mà aspectes de la vida al poblat, com l’agricultura, els rituals, el clima o el paisatge; així com el treball metodològic d’excavació. Aquests vídeos han estat elaborats pels seus protagonistes des de casa en ple estat d’alarma i confinament i es podran veure a partir d’aquesta setmana. Cada setmana es penjarà un vídeo al web dels Museus de Banyoles (www.museusdebanyoles.cat), i a les diferents plataformes digitals de la resta d’institucions i a les xarxes socials.

 

Abril de 1990

 

El mes d’abril de 1990, Joan Abad, membre de l’Associació Arqueològica de Girona, va detectar unes restes arqueològiques durant el procés de construcció del parc urbà de La Draga, en el marc del projecte dels Jocs Olímpics de 1992 a Banyoles. El llavors conservador del Museu Arqueològic de Banyoles, Josep Tarrús va comprovar les restes i va impulsar una prospecció arqueològica que es va iniciar el 21 de maig de 1990 i que va ser dirigida per Júlia Chinchilla. En aquesta primera intervenció, ràpidament es van superar les expectatives i la recerca va descobrir estructures de l’assentament intactes i es va poder identificar com a l’únic jaciment neolític lacustre conegut a la Península Ibèrica i un dels més antics de la Mediterrània.

 

Les excavacions posteriors van anar confirmant la singularitat del jaciment i alhora s’hi anaven sumant diferents institucions de recerca, com el Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC), el Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC) i, ja més endavant, el Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC-IMF) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

 

Un jaciment singular

 

Des dels inicis, el jaciment presentava una sèrie de complexitats perquè en bona part es trobava submergit sota les aigües de l’Estany o fins i tot dins el nivell freàtic. Actualment, aquest fet condiciona la metodologia d’excavació i el tipus de restes que hi apareixen, que en una bona part són orgàniques. La conservació de materials fets de fusta, de fibres vegetals i el gran repertori de materials orgànics conservats, com llavors i fruits, és una singularitat del jaciment.

 

El jaciment de La Draga ha superat actualment les expectatives que amb el seu descobriment es podrien haver imaginat. Com a jaciment, els gairebé 30 anys d’intervencions ininterrompudes, el situen com a un jaciment excepcional per la seva cronologia, per les seves característiques i pel seu estat de conservació. Fruit d’això, compta amb nombrosos estudis multidisciplinaris publicats en revistes nacionals i internacionals, diverses monografies i llibres divulgatius. Seu del Campus d’Arqueologia de la Universitat Autònoma de Barcelona, és lloc de formació d’estudiants de grau i punt de mira de nombrosos estudis de grau, màster i tesis doctorals.

 

L’any 2017 es va inaugurar al Museu d’Arqueologia de Catalunya a Barcelona l’exposició La Revolució Neolítica. La Draga, el poblat dels prodigis. Una mostra que després es va traslladar a la seu de Girona i al Museo Arqueológico Regional d’Alcalà de Henares. Aquesta mostra, acompanyada d’un catàleg, ha contribuït a la difusió del jaciment que s’ha vist complementada amb una altra mostra itinerant, de format més reduït.

 

El Parc Neolític de la Draga, com a extensió del Museu Arqueològic de Banyoles, s’ha sabut desenvolupar amb èxit i ha consolidat un ampli programa educatiu que dona resposta a una extensa demanda escolar.

 

Reptes de futur

 

Trenta anys després del seu descobriment i de l’inici de les excavacions, i declarat com a Bé Cultural d’Interès Nacional en la categoria de Zona Arqueològica, el poblat neolític planteja diferents reptes de futur. Per una banda, es treballa juntament amb el Servei de Monuments de la Diputació de Girona per una remodelació i adequació del parc, de manera que satisfaci les noves necessitats de públic i accessibilitat, actualitzant les reconstruccions segons les aportacions de la recerca i incorporant un magatzem subaquàtic per garantir la conservació de tots els materials orgànics que s’extreuen de les excavacions.

 

Per altra banda, la remodelació final del Museu Arqueològic, que actualment encara la fase decisiva, oferirà al visitant el context general per situar-se al Pla de l’Estany, des dels seus orígens fins a la configuració de la ciutat. El Jaciment de la Draga hi tindrà un paper eminent i es podran exhibir tots els materials més destacats i significatius en unes sales adequades a la seva conservació i exhibició. A més, també es preveu implementar el projecte de realitat virtual sobre el jaciment, entre altres.

TAGS: jaciment, neolític, draga, 30, anys

 

 

Programes

Programes que queden per emetre

Dimecres a les 21.00 h i repetició dijous a les 11.30 h, cada 15 dies

Dijous de 22h a 23h