TancaAquest lloc web fa ús de cookies de tercers per tal d'obtenir informació estadística sobre la navegació. Si continueu navegant, considerarem que n'accepteu l'ús. Podeu obtenir més informació, així com saber com canviar-ne la configuració consultant la nostra política de cookies.
107.3 FM

Ràdio Banyoles

Diumenge 31 de maig del 2020

ARA FEM!

escolta-ho en directe

Connexió amb Catalunya Ràdio

PLAY

Notícies

Les notícies de Ràdio Banyoles

 

Cercador


Cerqui noticies tot filtrant la recerca amb les seguents opcions:


A | Text lliure
B | Entre dates (2008-09-10)
delCalendari
al Calendari
 
C | Zona geogràfica
D | Tema
E | Ordenades per
 
← Torna enrere

Destacada
Fotografia
En alguns pobles rurals difícilment es poden crear aglomeracions. (F: @ajesponella)

Publicitat

Societat » Sanitat, Salut    + d'aquest tema
30/04/2020

Els municipis petits reclamen que el desconfinament s'adapti a la realitat de cada territori

 

Pla de l'Estany    + d'aquesta zona

 

Destaquen les particularitats de la zona rural i insisteixen "en no abaixar la guàrdia" complint amb les mesures higièniques i de distanciament.

 

Aplicar les mateixes mesures de desconfinament a Barcelona, la capital del país, o a petits pobles no té cap mena de sentit per a molts alcaldes. Dels onze municipis del Pla de l’Estany, sis tenen menys de 1.000 habitants, Serinyà i Fontcoberta no arriben als 1.500, Cornellà en té menys de 2.500 i Porqueres no arriba als 5.000. La densitat de població és molt reduïda a pràcticament tota la comarca, que té una àmplia zona rural.

 

Tot i això, els alcaldes insisteixen "en no abaixar la guàrdia" i seguir complint estrictament amb les mesures higièniques i de distanciament. Unes circumstàncies que en la majoria de pobles s’ha complert amb escreix.

 

Greuge pels més petits

 

Sant Miquel de Campmajor té 244 habitants i 32 km² de superfície. El seu alcalde, Oriol Serrà, recorda que tenen una concentració de nou cases al centre amb jardins pel mig i que la resta són cases separades per més de 200 metres cada parcel·la. El fet que no s'hagin aplicat mesures de desconfinament encara és un "greuge" i afirma que la gent està complint les indicacions, especialment les persones de risc com la gent gran.

 

Des del seu punt de vista, és "absurd" viure al camp i no poder sortir, entenent que és molt difícil coincidir amb els veïns. I critica que es plantegin les mateixes mesures per a tothom com limitar les franges horàries. En el seu cas, per exemple, significaria concentrar tota la mainada en un moment determinat del dia, cosa que comportaria "trobar-se tots de cop" quan el millor seria repartir-se tot el dia. En aquest municipi no hi ha constància de cap cas de Covid-19.

 

Situació per a tots igual

 

Cornellà del Terri té 2.400 habitants repartits en una desena de nuclis que ocupen 27 km². En aquest cas l’alcalde, Salvador Coll, creu que els criteris han de ser similars a tot arreu, sobretot perquè molts pobles no disposen de policia local i, per tant, tenen menys marge per controlar que tothom respecti les normes. En declaracions a TV3, Coll assegura que cal evitar que el desconfinament “pugui ser una barra lliure per poder anar per tot arreu. Evitar que hi hagi pobles que puguin tenir aquesta possibilitat i que habitants d'altres capitals puguin arribar a aquests pobles. Per tant, hem de ser molt conscients que la situació ha de ser per a tots igual."

 

Des dels municipis petits també són conscients que tenen un alt percentatge de població envellida i, per tant, amb més risc de contagi. Per contra, els serveis sanitaris no són els mateixos que a les grans ciutats.

TAGS: pobles, desconfinament

 

 

Programes

Programes que queden per emetre

Últim dissabte de mes a les 12:00h

Dimecres de 21h a 22h