TancaAquest lloc web fa ús de cookies de tercers per tal d'obtenir informació estadística sobre la navegació. Si continueu navegant, considerarem que n'accepteu l'ús. Podeu obtenir més informació, així com saber com canviar-ne la configuració consultant la nostra política de cookies.
107.3 FM

Ràdio Banyoles

Divendres 10 d'abril del 2020

ARA FEM!

escolta-ho en directe

Connexió amb Catalunya Informació

PLAY

Notícies

Les notícies de Ràdio Banyoles

 

Cercador


Cerqui noticies tot filtrant la recerca amb les seguents opcions:


A | Text lliure
B | Entre dates (2008-09-10)
delCalendari
al Calendari
 
C | Zona geogràfica
D | Tema
E | Ordenades per
 
← Torna enrere

Destacada
Fotografia
El pont sobre el riu Ser, a Serinyà, s'haurà de refer.

Publicitat

Societat » Meteorologia    + d'aquest tema
29/01/2020

Els municipis del Pla de l’Estany xifren els danys pel temporal Gloria en 1 milió 650 mil euros

Arxius d'audio:

 
  •  29/01/2020

 

Pla de l'Estany    + d'aquesta zona

 

A Serinyà l’aigua ha destrossat un pont sobre el riu Ser i Crespià necessita més de 400 mil euros per reparar la riera i molts camins.

 

Els ajuntaments del Pla de l’Estany, com la resta de Catalunya, han posat xifres aquesta setmana a les afectacions per la llevantada Gloria de la setmana passada. L’estimació total dels municipis de la comarca és d'1 milió 650 mil euros i destaquen dos municipis que sumen més de la meitat d’aquesta quantitat, Crespià i Serinyà.

 

L’alcalde de Crespià, Xavier Quer, ha detallat que s’haurà de refer un mur que l’aigua va tirar a terra amb la crescuda sobtada de la riera Merler, dimecres de la setmana passada al matí. També va entrar aigua al local polivalent, al restaurant La Trobada i a l’ajuntament. I l’altra gran part de les afectacions és per diversos camins rurals, que en alguns punts encara són intransitables. L’ajuntament ha xifrat les despeses en més de 430 mil euros. La prioritat és posar les màquines a arranjar camins per poder-hi transitar i arranjar el mur.

 

Sobre els habitatges particulars, alguns amb més d’un metre i mig d’aigua per la rierada, Quer ha detallat que l’ajuntament els donarà un cop de mà per poder accedir a ajudes.

 

Pont destrossat sobre el Ser

 

Serinyà és el municipi de la comarca que demana més diners, amb 459 mil euros. Això es deu, principalment, a l’anomenat pont de Les Planetes, molt a prop d’on el Ser s’uneix amb el Fluvià. La força de l’aigua va destrossar aquest punt, a l’Illa del Fluvià, que dona accés a les centrals del riu. L’alcalde, Josep Antoni Ramon, destaca que la xifra es dispara perquè s’ha calculat refer del tot el pont complint els estàndards actuals d’altures i amplades que marca l’Agència Catalana de l’Aigua.

 

De moment aquest punt és inaccessible i està tallat. A Serinyà també han quedat afectats molts camins rurals i al camp de futbol l’aigua ha malmès algunes parts de la gespa. L’alcalde també ha remarcat que, tot i l’espectacularitat de la crescuda del Serinyadell, el sistema funciona bé i el nucli urbà no va patir conseqüències destacades. Els danys s’han limitat a alguns ponts i passeres, com el del carrer Salve Regina, que van quedar inundats.

 

Balanç econòmic del temporal Gloria al Pla de l'Estany

Municipi Quantitat
Serinyà 459.000,00
Crespià 434.849,20
Vilademuls 287.240,00
Porqueres 106.750,00
Banyoles 105.851,00
Cornellà del Terri 100.000,00
Camós 51.000,00
Esponellà 48.500,00
Palol de Revardit 24.500,00
Sant Miquel de Campmajor 17.230,00
Fontcoberta 14.410,00
Total 1.649.331,20

 

 

De la resta de municipis, la majoria tenen sobretot afectacions als camins rurals, les lleres dels rius, esllavissades de terra, mobiliari urbà malmès, senyalització arrencada, pals caiguts, voreres, i alguns col·lectors que s’han de reparar. Vilademuls és el tercer municipi de la comarca més afectat, amb 287.400 euros. En aquest cas, 100.000 es destinaran a reparar la llera del Fluvià, que es va desbordar en molts punts. I la resta es necessiten per reparar camins, marges caiguts i un tram de carretera desfalcada.

 

A Banyoles la xifra és d’uns 105.000 euros. En el ple de dilluns l’alcalde, Miquel Noguer detallava a preguntes de l’oposició, que les principals afectacions han estat al mobiliari urbà, esllavissades de terra i arbres caiguts. Considera que els sistemes per desaiguar l’Estany van funcionar molt bé però obre la porta a millorar-los.

 

Les xifres s’han fet arribar al Consell Comarcal, que centralitzarà la demanda d’ajudes a altres administracions. El Ministeri de Foment ha demanat les afectacions i l’Estat farà aportacions directes. També la Diputació de Girona estudia obrir una línia d’ajuts. A l’espera que es puguin tramitar, tots els ajuntaments estan destinant recursos propis per començar a solucionar els desperfectes més urgents. El Consell Comarcal ha posat a disposició dels ajuntaments el suport dels seus serveis tècnics per fer els pressupostos i els estudis que siguin necessaris. A la demarcació de Girona els ajuntaments calculen que es necessitaran desenes de milions d’euros per reparar els danys.

TAGS: temporal, llevantada

 

 

Programes

Programes que queden per emetre

De dilluns a dijous de 22:00 a 22:30. Divendres de 22:00 a 23:00

Dijous de 22h a 23h

Puntuals