TancaAquest lloc web fa ús de cookies de tercers per tal d'obtenir informació estadística sobre la navegació. Si continueu navegant, considerarem que n'accepteu l'ús. Podeu obtenir més informació, així com saber com canviar-ne la configuració consultant la nostra política de cookies.
107.3 FM

Ràdio Banyoles

Dissabte 04 de juliol del 2020

ARA FEM!

escolta-ho en directe

Connexió amb Catalunya Informació

PLAY

Notícies

Les notícies de Ràdio Banyoles

 

Cercador


Cerqui noticies tot filtrant la recerca amb les seguents opcions:


A | Text lliure
B | Entre dates (2008-09-10)
delCalendari
al Calendari
 
C | Zona geogràfica
D | Tema
E | Ordenades per
 
← Torna enrere

Fotografia
Han creat un sistema de fixació per un experiment de biologia vegetal.(F:@mecprivat)

Publicitat

Societat » Ciència    + d'aquest tema
04/11/2019

Mecanitzats Privat de Cornellà del Terri participa en un programa a l’Estació Espacial Internaciona

Arxius d'audio:

 
  •  04/11/2019

 

Cornellà del Terri    + d'aquesta zona

 

Han desenvolupat un sistema de fixació per un experiment de biologia vegetal que ja s’ha provat a l’espai.

 

El fil directe entre el Pla de l’Estany i l’espai exterior passa per l’empresa Mecanitzats Privat, del polígon de Pont-Xetmar de Cornellà del Terri. Durant uns tres anys va desenvolupar una part important del projecte FixBox, que tenia com a objectiu la recerca del creixement de llavors de Arabidopsis Thaliana, l’estudi dels efectes de la microgravetat i la llum en el seu desenvolupament. El projecte va enviar l’estiu del 2017 llavors d’aquesta planta, un dels organismes model per a l’estudi genètic de les ciències agràries, a l’Estació Espacial Internacional.

 

El responsable de Mecanitzats Privat, Lluís Privat, ha explicat al programa Sopa d’Estrelles d’aquesta emissora que van rebre l’encàrrec a través de l’empresa Sener, especialitzada en tecnologia aeroespacial. Mecanitzats Privat es va ocupar de l’enginyeria per permetre mecànicament el desenvolupament del projecte.

 

Per dur a terme l’estudi científic, es van enviar llavors deshidratades a l’espai per inocular-les i estudiar el creixement en gravetat 0 durant sis dies. Necessitaven un recipient que assegurés l’estanqueitat total, permetés la germinació durant sis dies i poder congelar la planta amb formol per estudiar-la després a la terra sense contaminar la resta de l’estació.

 

En aquesta fase és indispensable el desenvolupament de l’equip FixBox per proporcionar fixació química. L’equip havia d’integrar cinc cartutxos amb llavors dins d’un espai molt reduït, així com un mecanisme automàtic d’injecció del fixador. I tot plegat confinat en tres barreres de contenció.

 

El procés de construcció va ser molt laboriós, amb més de 20 referències de material provinent d’Estats Units, bàsicament alumini i acer. Els diversos tractaments havien de ser mil·limètrics per fer els ajustaments correctament i també es va establir el protocol de funcionament exacte per la seva utilització.

 

Després de diversos assajos i auditories, els responsables del projecte van donar el vistiplau al giny, que va viatjar a l’espai i va funcionar perfectament.

 

Els resultats de l’experiment científic s’han publicat en revistes especialitzades i han aportat avenços interessants.

 

Lluís Privat ha destacat la cadena d’agents que intervenen en projectes com aquest, perquè hi han participat l'Agència Espacial Europea (ESA) en col·laboració amb l'agència espacial nord-americana (NASA), dues universitats europees, les empreses Sener i Privat i la coordinació del professor Javier Medina del Centre de Recerques Biològiques (CIB-CSIC).

 

El llançament es va fer a bord del vehicle espacial Space X Dragon amb destí a l'Estació Espacial Internacional (ISS). Va ser el tercer experiment Seeding Growth -3, l'últim d'una sèrie iniciada el 2013.

TAGS: mecanitzats, privat, estació, espacial

 

 

Programes

Programes que queden per emetre

Divendres de 19h a 20h

Cada 15 dies, els divendres a les 21h.