TancaAquest lloc web fa ús de cookies de tercers per tal d'obtenir informació estadística sobre la navegació. Si continueu navegant, considerarem que n'accepteu l'ús. Podeu obtenir més informació, així com saber com canviar-ne la configuració consultant la nostra política de cookies.
107.3 FM

Ràdio Banyoles

Dissabte 30 de maig del 2020

ARA FEM!

escolta-ho en directe

Connexió amb Catalunya Informació

PLAY

Notícies

Les notícies de Ràdio Banyoles

 

Cercador


Cerqui noticies tot filtrant la recerca amb les seguents opcions:


A | Text lliure
B | Entre dates (2008-09-10)
delCalendari
al Calendari
 
C | Zona geogràfica
D | Tema
E | Ordenades per
 
← Torna enrere

Destacada
Fotografia
Les restes de la font van sortir a la llum durant les obres a la plaça el 2005.

Publicitat

Cultura    + d'aquest tema
16/09/2019

Un llibre recull el primer projecte urbanístic de la plaça Major de Banyoles, del darrer terç del segle XIX

Arxius d'audio:

 
  •  16/09/2019

 

Banyoles    + d'aquesta zona

 

L’article, a càrrec de l’historiador Guerau Palmada, treu a la llum la font ornamental que hi havia hagut a la plaça banyolina abans que s’hi plantessin els plàtans centenaris.

L’historiador banyolí Guerau Palmada ha publicat un article sobre la font ornamental que hi hauria hagut a la plaça Major de Banyoles al darrer terç del segle XIX, un projecte inèdit i desconegut fins ara. Va ser el primer projecte per remodelar urbanísticament la plaça Major de Banyoles abans del conegut projecte de plantar-hi plàtans centenaris, però va quedar a mitges.

 

Palmada explica que les restes de la font van sortir a la llum durant les obres que es van fer a la plaça l’any 2005, i llavors s’especulava que podia ser un antic pou o molí.

 

Una font de 4 metres de diàmetre semblant a la de la Puda

 

Segons l’historiador banyolí, la font ornamental s’hauria construït després de la Tercera Guerra Carlina (1872-1876), sota el mandat de l’alcalde Martirià Roura. L’historiador apunta que es tractava d’una font circular d’uns 4 metres de diàmetre, semblant a la que es va construir a la Font de la Puda. Aprofitava l’aigua de la deu de la Rajoleria, que a través d’una canalització subterrània discorria sota el carrer Sant Martirià fins arribar a la placeta dels Estudis.

 

L’element arquitectònic, però, va durar escassament tres anys, ja que quan el terratinent carlí Martirià Morgat va accedir a l’alcaldia de Banyoles, l’any 1878, la font va ser desmantellada.

 

Les restes d’aquesta font trobades al subsòl de la plaça es troben encara conservades sota els nous plàtans que l’any 2005 van substituir els emblemàtics plàtans centenaris de la plaça Major de Banyoles.

 

Article del Centre d’Estudis Tossencs

 

L’article de Guerau Palmada es troba publicat al llibre d’actes ‘L’obra pública i els seus professionals (s. XVIII-XX). Biografies, projectes, impacte modernitzador’, del Quadern d’Estudis Tossencs, que recull els articles presentats durant la jornada d’estudis organitzada pel Centre d’Estudis Tossencs el passat 2017. La publicació s’ha presentat aquest dissabte a Tossa de Mar.

TAGS: font, plaça, Major, Palmada

 

 

Programes

Programes que queden per emetre

Dimecres de 21h a 22h

Primer dissabte de mes

Últim dilluns de mes