TancaAquest lloc web fa ús de cookies de tercers per tal d'obtenir informació estadística sobre la navegació. Si continueu navegant, considerarem que n'accepteu l'ús. Podeu obtenir més informació, així com saber com canviar-ne la configuració consultant la nostra política de cookies.
107.3 FM

Ràdio Banyoles

Divendres 04 de desembre del 2020

ARA FEM!

escolta-ho en directe

Connexió amb Catalunya Informació

properes notícies 10:00 "Servei de notícies"

PLAY

Notícies

Les notícies de Ràdio Banyoles

 

Cercador


Cerqui noticies tot filtrant la recerca amb les seguents opcions:


A | Text lliure
B | Entre dates (2008-09-10)
delCalendari
al Calendari
 
C | Zona geogràfica
D | Tema
E | Ordenades per
 
← Torna enrere

Destacada
Fotografia
Els treballs en aquest jaciment s'han recuperat després de més de 60 anys.

Cultura » Arqueologia    + d'aquest tema
10/09/2019

Una campanya a la Cova de les Encantades de Martís posa al descobert restes humanes de l’Edat de Bronze

Arxius d'audio:

 
  •  10/09/2019

 

Esponellà    + d'aquesta zona

 

Es tracta d’un projecte a llarg termini liderat per la UdG amb l’objectiu d’estudiar un jaciment molt ric que no s’excavava des del 1957.

 

La setmana passada va començar un nou projecte d’excavació a la Cova de les Encantades de Martís, al municipi d’Esponellà, que s’inclou al conjunt de les Coves Prehistòriques de Serinyà. La Universitat de Girona lidera aquest projecte, que suposa la recuperació dels treballs en aquest jaciment després de més de 60 anys. Concretament, la Cova de les Encantades va ser excavada per Josep Maria Corominas entre els anys 1953 i 1957, donant com a resultat un gran nombre de material que es troba emmagatzemat al Museu Arqueològic de Banyoles.

 

Amb aquesta nova campanya, es tornaran a caracteritzar i estudiar els diferents estrats d’aquest jaciment, amb una cronologia que va dels més de 5.000 anys aC als 3.500 anys. El coordinador i director del projecte, Julià Maroto, ha destacat la importància de la recerca, que permetrà tornar a estudiar aquest jaciment des d’una metodologia més moderna.

 

Restes humanes modernes

 

Se sap que la cova era utilitzada com a necròpolis, i de fet aquests primers dies ja ha anat apareixent una gran diversitat de restes humanes a l’estrat superior, que correspondria a l’Edat del Bronze. Es tracta, segons ha detallat Maroto, de restes disperses i molt fragmentades, entre les quals un fragment de mandíbula, diverses vèrtebres, alguna falange i també dents senceres. Són restes relativament modernes i, per tant, no n’hi ha cap que destaqui per sobre les altres.


Projecte a llarg termini

 

La campanya d’excavacions actual s’allargarà unes dues setmanes, durant les quals bàsicament s’han pogut fer les tasques d’adequació i preparació del jaciment. Es tracta d’un projecte a llarg termini al qual se li donarà continuïtat els propers anys amb l’objectiu de catalogar i separar cada un dels nivells de la cova i caracteritzar les ofrenes i les pràctiques funeràries de cada moment o estrat.

 

Els treballs a la Cova de les Encantades de Martís s’allargaran fins a finals d’aquesta setmana i compten amb el suport de l’Ajuntament d’Esponellà i del Consell Comarcal del Pla de l’Estany. Hi participen investigadors que han estudiat el jaciment a partir de les restes del Museu Arqueològic, amb la col·laboració de l’equip del Parc Neolític de la Draga.

TAGS: cova, de, les, encantades

 

NOTÍCIES RELACIONADES:

.

 

Programes

Programes que queden per emetre

Mensual, l'últim dimarts de mes a les 19h

Dimecres a les 21.00 h i repetició dijous a les 11.30 h, cada 15 dies

Dijous de 22h a 23h