TancaAquest lloc web fa ús de cookies de tercers per tal d'obtenir informació estadística sobre la navegació. Si continueu navegant, considerarem que n'accepteu l'ús. Podeu obtenir més informació, així com saber com canviar-ne la configuració consultant la nostra política de cookies.
107.3 FM

Ràdio Banyoles

Dijous 03 de desembre del 2020

ARA FEM!

escolta-ho en directe

Informatiu Nit

PLAY
Hora inicial
23:00

Hora final
23:30

Notícies

Les notícies de Ràdio Banyoles

 

Cercador


Cerqui noticies tot filtrant la recerca amb les seguents opcions:


A | Text lliure
B | Entre dates (2008-09-10)
delCalendari
al Calendari
 
C | Zona geogràfica
D | Tema
E | Ordenades per
 
← Torna enrere

Destacada
Fotografia
Durant la campanya també s’hi han localitzat restes de fauna.

Cultura » Arqueologia    + d'aquest tema
21/08/2019

Les excavacions a la cova Mollet III de Serinyà posen al descobert una vèrtebra humana d’uns 28.000 anys

Arxius d'audio:

 
  •  21/08/2019

 

Serinyà    + d'aquesta zona

 

La campanya d’enguany s’ha allargat dues setmanes i ha aprofundit fins a nivells neandertals. Aquest dijous hi ha prevista una visita a la Bora Gran d’en Carreras.

 

Aquest estiu s’ha dut a terme una nova campanya d’excavacions arqueològiques al jaciment de Mollet III, al Parc de les Coves Prehistòriques de Serinyà. Aquesta cova es caracteritza per ser un dels pocs jaciments catalans on s’hi han localitzat restes humanes, i enguany s’ha tornat a constatar.

 

Concretament, la campanya ha posat al descobert una vèrtebra cervical que s’afegeix a les restes d’enterrament que es van trobar l’any 2014, d’uns 23.000 anys d’antiguitat. En aquest cas, els arqueòlegs calculen que, pel nivell en què es trobaven, les restes tindrien uns 28.000 anys d’antiguitat. Una dada que s’haurà d’acabar de confirmar amb els resultats de la datació amb carboni 14. Una de les responsables de l’excavació, Alba Solés, ha explicat que no s’esperaven trobar restes humanes en aquest nivell de la cova, que estava catalogat com a nivell d’ocupació humana i no d’enterrament. Solés ha detallat que la vèrtebra conté restes d’ocre vermell, habitual en els enterraments, i està molt ben conservada, cosa que en facilitarà l’estudi posterior.

 

L’excavació arriba fins a nivells neandertals

 

A banda d’aquesta resta humana, durant la campanya també s’ha localitzat restes de fauna, d’animals herbívors com el cavall salvatge o el cérvol; així com cargols marins perforats que es feien servir com a ornamentació. També s’ha començat a excavar un nivell més antic al nivell d’ocupació, on s’han localitzar diverses restes de hiena.

 

Els arqueòlegs es mostren molt satisfets amb els resultats d’aquesta campanya, ja que s’han complert els objectius marcats, arribant ja als nivells neandertals.

 

Visita a la Bora Gran i taller de tecnologia paleolítica

 

La mateixa entitat encarregada de la campanya d’excavacions a Mollet III, Atzagaia, ha organitzat per aquest dijous una activitat de divulgació del Parc de les Coves, que aquest estiu està tancat per obres. Es tracta d’un taller i xerrada sobre la tecnologia del paleolític i una posterior visita a la Bora Gran d’en Carreras, la primera cova paleolítica que es va excavar a Catalunya, ja al segle XIX.

 

L'activitat és a les 18 h a Can Xerric de Serinyà i les inscripcions es poden fer enviant un missatge de Whatsapp al telèfon 628 819 820 o a través del bloc d'Atzagaia (https://patrimoniatzagaia.wordpress.com)

 

Durant aquest estiu, al Parc de les Coves de Serinyà també s’ha dut a terme una campanya d’excavació al Cau del Roure, entre els mesos de juny i juliol; i properament s’iniciarà una campanya a la cova de Les Encantades, a Martís.

TAGS: mollet

 

NOTÍCIES RELACIONADES:

.

 

Programes

Programes que queden per emetre

Diumenges de 12:00 a 13:00 i divendres de 12:30 a 13:30 (reposició)

Dijous de 20:00 a 21:00

Dimecres a les 21.00 h i repetició dijous a les 11.30 h, cada 15 dies