TancaAquest lloc web fa ús de cookies de tercers per tal d'obtenir informació estadística sobre la navegació. Si continueu navegant, considerarem que n'accepteu l'ús. Podeu obtenir més informació, així com saber com canviar-ne la configuració consultant la nostra política de cookies.
107.3 FM

Ràdio Banyoles

Dijous 12 de desembre del 2019

ARA FEM!

escolta-ho en directe

Connexió amb Catalunya Informació

properes notícies 10:00 "Servei de notícies"

PLAY

Notícies

Les notícies de Ràdio Banyoles

 

Cercador


Cerqui noticies tot filtrant la recerca amb les seguents opcions:


A | Text lliure
B | Entre dates (2008-09-10)
delCalendari
al Calendari
 
C | Zona geogràfica
D | Tema
E | Ordenades per
 
← Torna enrere

Fotografia
Els ratpenats no tenen un niu estable, i migren sovint als boscos del Pla de l'Estany.

Publicitat

Medi Ambient    + d'aquest tema
08/08/2019

Investigadors de la UAB agafen mostres biològiques de ratpenats que s’alimenten a l’Estany

Arxius d'audio:

 
  •  08/08/2019

 

Banyoles    + d'aquesta zona

 

L’estudi obrirà línies de recerca sobre l’estat de salut dels ratpenats i possibles malalties que podrien contreure.

 

Un equip d’investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han aconseguit prendre, per primer cop, mostres biològiques de ratpenats de la Garrotxa. Ho han fet a la Fageda d’en Jordà, a on aquestes bestioles tenen diversos nius.

 

Per prendre aquestes mostres, calia atrapar un exemplar de ratpenat, que es va trobar en una de les 20 caixes niu que hi ha instal·lades al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Es tracta del ‘Nyctalus leisleri’, un ratpenat de mida petita que és el més comú als boscos catalans.

 

Un cop capturat, els investigadors universitaris van procedir a extreure-li mostres de sang així com restes de saliva, pèl i mostres rectals amb l'ajuda de bastonets. En declaracions a l’Agència Catalana de Notícies, l'investigador del Servei d'Ecopatologia de Fauna Salvatge de la UAB, Òscar Cabezón, ha detallat que és rellevant estudiar els ratpenats perquè són el mamífer més amenaçat d’Europa. A més, ha explicat que no se sap gaire res de quines malalties poden contreure, una cosa que aquesta recerca intentarà trobar.

 

L’objectiu de les mostres que s’han extret del ratpenat és conèixer quin és l’estat de salut de l’exemplar, però també quina és la biologia dels ratpenats catalans per comprendre quines malalties poden contreure. Avenços en aquesta línia permetrien conèixer més aquests animals i, també, emprendre mesures per conservar-los millor.


Aquest juny s’ha confirmat una dada sobre com s’aparellen els ratpenats gràcies al fet que s’ha capturat una femella prenyada de nòctul gros de la Fageda. Tal com ha detallat un dels investigadors del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, Jordi Camprodon, s’ha trobat aquest exemplar, anellat el 2016, a Vesinh de Leveson (Occitània), cosa que confirma que que les femelles passen l’hivern i s’aparellen a Catalunya i, llavors, emigren al centre d’Europa a partir de la primavera.

 

Des del 2010 s'han censat una cinquantena d'exemplars a la Fageda i dos cops a l'any es fa un seguiment de les caixes-niu que hi ha instal·lades. Gràcies a aquest treball s'ha descobert que els ratpenats canvien sovint de refugi. Fa uns anys es va saber que aquests ratpenats baixaven a l'Estany i als boscos del Pla de l’Estany per alimentar-se.

TAGS: ratpenat, estany

 

 

Programes

Programes que queden per emetre

De dilluns a divendres de 18:30 a 19:00

Diumenges de 12:00 a 13:00 i divendres de 12:30 a 13:30 (reposició)

Dimecres de 20:00 a 21:00 i divendres de 12:30 a 13:30 (reposició)