TancaAquest lloc web fa ús de cookies de tercers per tal d'obtenir informació estadística sobre la navegació. Si continueu navegant, considerarem que n'accepteu l'ús. Podeu obtenir més informació, així com saber com canviar-ne la configuració consultant la nostra política de cookies.
107.3 FM

Ràdio Banyoles

Dissabte 08 d'agost del 2020

ARA FEM!

escolta-ho en directe

Servei de notícies

i després...10:00 "Servei de notícies"

PLAY
Hora inicial
00:01

Hora final
10:00

Notícies

Les notícies de Ràdio Banyoles

 

Cercador


Cerqui noticies tot filtrant la recerca amb les seguents opcions:


A | Text lliure
B | Entre dates (2008-09-10)
delCalendari
al Calendari
 
C | Zona geogràfica
D | Tema
E | Ordenades per
 
← Torna enrere

Destacada
Fotografia
Els altres 8 municipis de la comarca estan catalogats com a zones vulnerables.

Publicitat

Societat    + d'aquest tema
04/07/2019

El Govern prohibeix ampliar granges a 66 municipis catalans, entre ells Banyoles, Porqueres i Camós

Arxius d'audio:

 
  •  04/07/2019

 

Banyoles    + d'aquesta zona

Camós    + d'aquesta zona

Porqueres    + d'aquesta zona

 

El decret de gestió de la fertilització del sòl considera que la resta de la comarca és també zona vulnerable per dejeccions i proposa canvis per millorar la qualitat del sòl i de les aigües subterrànies.

 

El Govern de la Generalitat ha aprovat el Decret de gestió de la fertilització del sòl i de les dejeccions ramaderes. L'objectiu de la nova normativa és assegurar la qualitat dels sòls i de les aigües subterrànies del país, i garantir, a la vegada, la viabilitat i la sostenibilitat de les explotacions ramaderes i del sector carni català. Per aconseguir-ho, el decret aprofundeix en un model de gestió basat en la valorització de les dejeccions com a recurs. Així mateix, preveu limitacions pel que fa a l'increment de bestiar en zones vulnerables per nitrats. En aquest sentit, estableix una moratòria de dos anys per a ampliacions i construcció de noves granges en els 66 municipis del país que tenen un alt índex de càrrega ramadera (ICR), és a dir superior a 1,2.

 

La majoria estan situats a la Catalunya Central, però entre els municipis afectats per aquesta moratòria hi ha Banyoles, Porqueres i Camós, al Pla de l’Estany. Els altres 8 municipis de la comarca (Cornellà del Terri, Crespià, Esponellà, Fontcoberta, Palol de Revardit, Sant Miquel de Campmajor, Serinyà, i Vilademuls) estan catalogats com a zones vulnerables per nitrats -amb un índex d'entre 0,8 i 1,2-. En aquests municipis, l'increment de bestiar només serà possible amb l'exportació de nutrients fora de la zona vulnerable.

 

La consellera d’Agricultura de la Generalitat, Teresa Jordà, ha assegurat que es tracta d’un decret “llargament esperat” i “consensuat amb totes les parts”, i “que marca un abans i un després en la gestió de la fertilització del sòl i de les dejeccions ramaderes del país”. Són declaracions recollides per l’ACN.

 

El decret determina que s'assigni a cada explotació ramadera una quantitat de nitrogen de referència, que és el màxim que podran aplicar a les zones vulnerables. A més, també introdueix la prohibició d'aplicar purins en festius i caps de setmana prop de nuclis urbans.

 

Renovació de maquinària i tractaments

 

El Decret és fruit de diverses iniciatives i consolida el Grup d’Experts en Sistemes de Tractament de Dejeccions Ramaderes, que es va crear fa uns anys. Fruit de l’activitat d’aquest grup, el Departament ha establert els criteris tècnics que permeten determinar quin sistemes de tractament són els més adients per a cada granja, fet que facilitarà l’adaptació de les explotacions al nou model que es planteja.El desplegament del present Decret representa una inversió significativa per a l’Administració, que hi destinarà 800.000 €, i també per al sector, que haurà de fer inversions en maquinària d’aplicació i tractaments.

 

 

Programes

Programes que queden per emetre

Dimecres de 20:00 a 21:00 i divendres de 12:30 a 13:30 (reposició)

Mensual, l'últim dimarts de mes a les 19h

Dissabte de 13:00 a 14:00 i diumenge d'11:00 a 12:00 (reposició)