TancaAquest lloc web fa ús de cookies de tercers per tal d'obtenir informació estadística sobre la navegació. Si continueu navegant, considerarem que n'accepteu l'ús. Podeu obtenir més informació, així com saber com canviar-ne la configuració consultant la nostra política de cookies.
107.3 FM

Ràdio Banyoles

Divendres 04 de desembre del 2020

ARA FEM!

escolta-ho en directe

Connexió amb Catalunya Informació

properes notícies 10:00 "Servei de notícies"

PLAY

Notícies

Les notícies de Ràdio Banyoles

 

Cercador


Cerqui noticies tot filtrant la recerca amb les seguents opcions:


A | Text lliure
B | Entre dates (2008-09-10)
delCalendari
al Calendari
 
C | Zona geogràfica
D | Tema
E | Ordenades per
 
← Torna enrere

Destacada
Fotografia
Als treballs hi ha participat el Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya.

Cultura » Arqueologia    + d'aquest tema
27/06/2019

La prospecció subaquàtica al Poblat de la Draga posa al descobert un vas ceràmic de l’època del Bronze

Arxius d'audio:

 
  •  27/06/2019

 

Banyoles    + d'aquesta zona

 

La troballa permet documentar ocupacions posteriors al Neolític al jaciment. Les excavacions també confirmen que la construcció de travertí del sector sud s’usava com a abocador.

 

La setmana passada es va tancar una nova campanya d’excavacions al jaciment arqueològic de la Draga de Banyoles. Enguany, els treballs s’han allargat quinze dies, durant els quals s’ha treballat tant en el sector terrestre com en el subaquàtic. La prospecció subaquàtica s’ha fet al sector nord-est del jaciment, on ja s’havia actuat l’any 1996. Els treballs, que s’han fet amb la participació del Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC), han permès determinar com s’organitzava el poblat en aquest sector i establir-ne la superfície amb més exactitud, d’entre 15.000 i 20.000 metres quadrats.

 

Destaca la troballa d’un fragment de vas de ceràmica de l’època del Bronze i primera Edat del Ferro. El co-director de les excavacions, Toni Palomo, ha explicat que aquesta troballa permet documentar ocupacions posteriors al Neolític, poc conegudes encara al jaciment. La prospecció també permet veure la dinàmica que ha tingut l’Estany des de fa més de 7.000 anys fins a l’actualitat.

 

Restes d’animals i eines en desús

 

Paral·lelament, els treballs del sector terrestre s’han centrat en la continuïtat de l’excavació al sector sud que ja es va iniciar l’any passat. En aquesta zona, les primeres excavacions havien documentat una gran quantitat de fogars, sòls de cabanes fetes amb pedres de travertí i grans fosses documentades com a abocadors d’escombraries. Els treballs actuals han constatat aquest fet, posant al descobert restes de fauna consumides o puntes de fletxa no útils, entre d’altres.

 

A partir del material descobert a la Draga, la tasca dels arqueòlegs se centra ara en la classificació i estudi de les troballes per arribar a noves conclusions i incrementar els coneixements d’aquest jaciment únic a Catalunya i a Europa.

 

Projecte arqueològicLes excavacions al jaciment de la Draga són coordinades pel Museu Arqueològic de Banyoles, el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC-IMF, Barcelona), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i el Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC). Enguany ha comptat amb la col·laboració l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES).La campanya s’ha desenvolupat en el marc dels projectes quadriennals de recerca en matèria d’Arqueologia i Paleontologia per al període 2018-2021 convocats pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

TAGS: vas, ceràmic, Bronze, neolític, Draga

 

NOTÍCIES RELACIONADES:

.

 

Programes

Programes que queden per emetre

Diada de Sant Jordi a la plaça Major

Dissabte de 13:00 a 14:00 i diumenge d'11:00 a 12:00 (reposició)

De dilluns a divendres de 10:10 a 11:30 i de 17:07 18:30