TancaAquest lloc web fa ús de cookies de tercers per tal d'obtenir informació estadística sobre la navegació. Si continueu navegant, considerarem que n'accepteu l'ús. Podeu obtenir més informació, així com saber com canviar-ne la configuració consultant la nostra política de cookies.
107.3 FM

Ràdio Banyoles

Dilluns 26 d'octubre del 2020

ARA FEM!

escolta-ho en directe

Connexió amb Catalunya Informació

PLAY

Notícies

Les notícies de Ràdio Banyoles

 

Cercador


Cerqui noticies tot filtrant la recerca amb les seguents opcions:


A | Text lliure
B | Entre dates (2008-09-10)
delCalendari
al Calendari
 
C | Zona geogràfica
D | Tema
E | Ordenades per
 
← Torna enrere

Destacada
Fotografia
Moneda de 10 pessetes emesa per la Generalitat de Catalunya l'any 1936. (F: MNAC)

Publicitat

Economia » Pressupostos    + d'aquest tema
16/04/2019

Vilademuls i Porqueres també volen reclamar els diners republicans espoliats pel franquisme

Arxius d'audio:

 
  •  16/04/2019

 

Porqueres    + d'aquesta zona

Vilademuls    + d'aquesta zona

 

L’Ajuntament de Vilademuls ja ha iniciat els tràmits per recuperar 4 milions de pessetes de l’època, mentre que a Porqueres el PDeCAT ha entrat una moció per recuperar gairebé 2 milions.

 

L'agost del 1938 el règim franquista va decretar que els diners emesos per la República a partir del cop d'estat del 18 de juliol del 36 eren il·legals. Concretament, el decret del 27 d'agost obligava tots els ciutadans a lliurar al Banc d'Espanya les pessetes emeses si no volien ser jutjats per contraban.

 

A Girona, el Butlletí Oficial de la Província va publicar aquest decret el 28 de març de 1939, i el governador civil Antonio F. de Correa Veglison, el 4 d’abril, signava la circular que posava en marxa el procés a la capital i a tots els pobles. El 17 d’abril de 1939, fa justament 80 anys, signava una altra circular on declarava obligatori i urgent que els governs municipals que no tinguessin oficina bancària al poble passessin per la sucursal del Banc d’Espanya. Allà se'ls informaria de com havien de procedir en la retirada del paper moneda “posat en circulació per l’enemic".

 

4 milions de pessetes a Vilademuls

 

Això afectava a municipis com els de Vilademuls i Porqueres, que no disposaven de sucursal bancària i els ciutadans van haver de lliurar els diners al seu Ajuntament per retirar-los de la circulació. El consistori els va haver d’entregar al Banc d’Espanya i seguidament van desaparèixer.

 

Seguint l’exemple de Sant Julià de Ramis, Vilademuls ja ha iniciat els tràmits per recuperar els prop de 4 milions de pessetes que es calcula que s’haurien confiscat al municipi. L’alcalde, Àlex Terés, ha explicat que estan preparant jurídicament la reclamació d’uns diners que volen recuperar perquè són fruit d’un “espoli” als veïns.

 

A Porqueres, moció del PDeCAT


A Porqueres, per la seva banda, el grup a l’oposició del PDeCAT ha entrat una moció per instar el consistori a iniciar els tràmits per recuperar gairebé 2 milions de pessetes, uns 27,4 milions d’euros, que van retornar a l’Ajuntament 234 persones. La portaveu del PDeCAT, Susanna Bazán, confia poder aprovar la moció ben aviat amb el suport de l’equip de govern per recuperar aquests diners que pertanyen al poble.

 

32 arxius municipals a les comarques gironines

 

Porqueres i Vilademuls no són casos aïllats. L’historiador Narcís Castells ha trobat en 32 arxius municipals de les comarques gironines indicis de confiscacions col·lectives de moneda republicana. Segons l’historiador, en el conjunt de Catalunya són 97 els municipis en els quals es conservaria documentació relativa a tot aquest procés.

TAGS: espoli, franquista

 

 

Programes

Programes que queden per emetre

Divendres de 20:00 a 21:00 i dimarts de 19:00 a 20:00 (reposició)

Divendres a les 21.00 h, cada 15 dies, i reposició els dilluns a les 11.30 h.