TancaAquest lloc web fa ús de cookies de tercers per tal d'obtenir informació estadística sobre la navegació. Si continueu navegant, considerarem que n'accepteu l'ús. Podeu obtenir més informació, així com saber com canviar-ne la configuració consultant la nostra política de cookies.
107.3 FM

Ràdio Banyoles

Dimarts 25 de febrer del 2020

ARA FEM!

escolta-ho en directe

Servei de notícies

i després...10:10 "Musical Express"/ properes notícies 11:30 "Servei de notícies"

PLAY
Hora inicial
10:00

Hora final
10:10

Notícies

Les notícies de Ràdio Banyoles

 

Cercador


Cerqui noticies tot filtrant la recerca amb les seguents opcions:


A | Text lliure
B | Entre dates (2008-09-10)
delCalendari
al Calendari
 
C | Zona geogràfica
D | Tema
E | Ordenades per
 
← Torna enrere

Destacada
Fotografia
El nadó és la pacient més petita del món a qui se li fa aquesta operació.

Publicitat

Societat » Sanitat, Salut    + d'aquest tema
27/02/2019

Metges banyolins practiquen una ablació cardíaca a una nena prematura de 32 setmanes

Arxius d'audio:

 
  •  27/02/2019

 

Banyoles    + d'aquesta zona

 

La criatura, que en el moment de la intervenció pesava 1.310 grams, patia una taquicàrdia incessant resistent als medicaments. És la pacient més petita del món a qui se li fa aquesta operació.

 

El metge banyolí Josep Brugada i la seva neboda Georgia Sarquella han practicat amb èxit a la Unitat d’Arrítmies de l’Hospital Sant Joan de Déu una ablació cardíaca a una nena prematura. La Maria, de només 32 setmanes i 1.310 grams de pes, és la pacient més petita del món a qui se li fa aquesta operació.

 

Els metges van detectar que la nena patia una “taquicàrdia incessant” que feia que el seu cor bategués a 200 pulsacions per minut, quan es trobava a la setmana 28 de gestació. Tot i que van subministrar medicació a la mare durant l’embaràs i a la nena un cop va néixer, la situació no va millorar i finalment van decidir tirar endavant la complexa intervenció el passat 4 de gener. La principal dificultat del procediment residia en el fet que el cor de la petita només mesurava dos centímetres. La nena ja ha estat donada d’alta i es troba en perfecte estat de salut.

 

La responsable de la Unitat d’Arrítmies de Sant Joan de Déu, la cardiòloga pediàtrica banyolina Georgia Sarquella, explica en declaracions recollides per l’ACN que després de múltiples esforços i fer servir tot l’arsenal terapèutic de què es disposava, la nena es resistia. Per això, tot i els riscos, es va plantejar anar més enllà i fer una ablació cardíaca.

 

Operació complicada i arriscada

 

D’aquesta manera, deu dies després del seu naixement, la nena, que és de Saragossa, va ser traslladada a l’Hospital Sant Joan de Déu. A l’operació també hi va participar el cardiòleg banyolí Josep Brugada, també responsable de la Unitat d’Arrítmies del centre català. Brugada ha detallat que una de les principals complexitats era que per dur a terme l’operació es necessitava introduir un catèter per una vena que, en el cas de la María, tenia un diàmetre de menys d’un mil·límetre.

 

La Unitat d’Arrítmies de l’Hospital Sant Joan de Déu ha operat en els darrers quatre anys 36 nens de menys de deu quilos de pes. L’única experiència similar a la de la Maria va tenir lloc l’any 2003 amb un nadó de 1.540 grams que avui en dia és un adolescents de 15 anys i 1,75 metres d’alçada.

 

A partir d'ara, la nena haurà de passar controls periòdics, si bé els doctors han explicat que no necessita cap medicació i que les complicacions tardanes són molt poc probables en aquests casos.

TAGS: Brugada, operació, cor

 

 

Programes

Programes que queden per emetre

Divendres de 19h a 20h

Cada 15 dies, els divendres a les 21h.

Cada 15 dies, els divendres a les 21h.