TancaAquest lloc web fa ús de cookies de tercers per tal d'obtenir informació estadística sobre la navegació. Si continueu navegant, considerarem que n'accepteu l'ús. Podeu obtenir més informació, així com saber com canviar-ne la configuració consultant la nostra política de cookies.
107.3 FM

Ràdio Banyoles

Diumenge 24 de juny del 2018

ARA FEM!

escolta-ho en directe

Connexió amb Catalunya Informació

PLAY

Notícies

Les notícies de Ràdio Banyoles

 

Cercador


Cerqui noticies tot filtrant la recerca amb les seguents opcions:


A | Text lliure
B | Entre dates (2008-09-10)
delCalendari
al Calendari
 
C | Zona geogràfica
D | Tema
E | Ordenades per
 
← Torna enrere

Destacada
Fotografia
Durant el període d'excavació es duran a terme 6 jornades de portes obertes

Publicitat

Cultura » Arqueologia    + d'aquest tema
19/06/2017

Nova campanya d’excavacions al Poblat Neolític de la Draga per extreure i documentar 150 pilars de fusta

Arxius d'audio:

 
  •  19/06/2017

 

Banyoles    + d'aquesta zona

 

Una cinquantena de persones col·laboren en les diverses tasques vinculades a l’excavació, que s’allargarà uns dos mesos. Aquesta tardor s’inaugurarà una gran exposició monogràfica del jaciment al Museu d’Arqueologia de Catalunya.

 

La campanya arqueològica d’enguany al jaciment de la Draga se centra a l’anomenat sector A, prop d’on es van iniciar les excavacions i com a continuïtat dels treballs duts a terme entre els anys 2013 i 2016.

 

Les excavacions van començar la setmana passada i se centraran en la documentació i extracció dels pilars de fusta que formaven part de les cabanes i altres construccions. En la superfície on es treballarà es preveu fer l’extracció d’aproximadament 150 pilars de fusta. Simultàniament, es durà terme l’estudi i anàlisi d’aquests elements, molt importants per entendre com era l’organització dels poblat de la Draga. Un dels coordinadors de l’excavació, Antoni Palomo, ha explicat que aquests pilars es troben per sota els nivells freàtics horitzontals excavats els últims anys.

 

Els pilars seran mostrejats per identificar el tipus d’arbre emprat, com va ser talat, la seva edat i també altres aspectes com la seva determinació genètica en base a l’anàlisi d’ADN, entre d’altres.Es preveu que a les diverses tasques vinculades a l’excavació hi participin una cinquantena de persones. Tot i que els participants provenen majoritàriament de diversos punts de la geografia catalana, motivat en gran mesura per la participació d’alumnes del Grau d’Arqueologia de la UAB, s’hi desplaçaran també persones d’altres universitats de l’Estat i d’Europa.

 

Gran exposició al MAC

 

Enguany la Draga experimenta una sèrie de canvis importants: la finalització de l’excavació del sector A, la cloenda del projecte quadriennal finançat pel Departament de Cultura i la incoació del jaciment com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) per part de Govern de la Generalitat de Catalunya. A més, aquesta tardor s’inaugurarà una gran exposició monogràfica de la Draga al Museu d’Arqueologia de Catalunya a Barcelona. Segons Palomo, tot plegat és el resultat del treball de recerca que s’ha fet al jaciment els últims 25 anys.

 

6 jornades de portes obertes

 

Durant el període d’excavació, igual com s’ha fet altres anys, es duran a terme 6 jornades de portes obertes, la primera aquest dimarts de 4 a 2/4 de 6 de la tarda, per tal de conèixer de primera mà la feina dels arqueòlegs. Les altres seran els dies 22, 27 i 29 de juny, i 4 i 6 de juliol, a la mateixa hora. També es continua amb la proposta 'Neolítics a la fresca' ( 1 i 15 de juliol a les 20.30h.) que permeten conèixer alguns dels darrers avenços més significatius de la recerca. Finalment el Parc Neolític de la Draga oferirà els dissabtes i els diumenges a les 11.30h. visites guiades, i el primer diumenge de mes demostracions d’activitats neolítiques.

 

La campanya d’excavacions d’enguany s’allargarà uns dos mesos.

TAGS: neolític

 

 

Programes

Programes que queden per emetre

Diumenges de 10:00 a 11:00

Mensual, l'últim dimarts de mes a les 19:00h