TancaAquest lloc web fa ús de cookies de tercers per tal d'obtenir informació estadística sobre la navegació. Si continueu navegant, considerarem que n'accepteu l'ús. Podeu obtenir més informació, així com saber com canviar-ne la configuració consultant la nostra política de cookies.
107.3 FM

Ràdio Banyoles

Dilluns 03 d'agost del 2020

ARA FEM!

escolta-ho en directe

Connexió amb Catalunya Informació

PLAY

Notícies

Les notícies de Ràdio Banyoles

 

Cercador


Cerqui noticies tot filtrant la recerca amb les seguents opcions:


A | Text lliure
B | Entre dates (2008-09-10)
delCalendari
al Calendari
 
C | Zona geogràfica
D | Tema
E | Ordenades per
 
← Torna enrere

Destacada
Fotografia
Estat actual de la tomba després de la restauració (Imatge: J.Canal-Soler).

Publicitat

Cultura    + d'aquest tema
04/09/2014

La tomba del Negre de Banyoles ha estat restaurada després de passar a ser monument nacional de Gaborone

Arxius d'audio:

 
  •  04/09/2014

 

Banyoles    + d'aquesta zona

 

La tomba del Negre de Banyoles ha estat restaurada després de passar a ser monument nacional de Gaborone, a Botswana. El fet de convertir-se en una peça de patrimoni del país ha propiciat que en els darrers mesos se li hagi fet un rentat de cara, també a causa del deteriorament en què es trobava des que va ser retornat l'any 2000 a l'Àfrica.

El Negre de Banyoles va ser una peça emblemàtica que va romandre exposada al Museu Darder des de l'any 1916 fins al 1997. Tot i així, el 1991 va començar una controvèrsia entre persones que demanaven el retorn del Negre a l'Àfrica i altres que volien que es quedés a Banyoles. La polèmica va estendre's de tal manera que va passar a ser un assumpte d'interès internacional, fins que finalment les restes van ser retornades a Botswana, on van arribar l'any 2000.

A partir de llavors, la tomba del Negre sempre ha estat al Tsholofelo Park, a Gaborone, la capital de Botswana, on fins fa poc es trobava en molt mal estat de conservació, descuidat pels responsables de la regió. L'any 2006, però, el Negre va passar a ser una peça de patrimoni del museu nacional de Gaborone, i és per això que en els darrers mesos s'han fet tasques de neteja i adequació de l'espai on es troba la tomba per tal de millorar-ne l'aspecte.
 
L'escriptor i fotògraf català Jordi Canal-Soler ha viatjat aquest estiu a Botswana per visitar els principals punts turístics. Malgrat les dificultats pel que fa a la seva localització, ha pogut trobar la tomba, que no es troba senyalitzada ni adequada per a la seva visita. El que més l'ha sorprès ha estat el desconeixement sobre el significat de ‘El Negro' per part de la mateixa població de la regió.

La controvèrsia que s'ha generat al voltant de la figura del Negre de Banyoles ha fet que el tema es tractés en diversos llibres. A través de la lectura d'un d'aquests llibres, ‘A l'ombra del baobab' de Xavier Moret, Jordi Canal-Soler s'ha pogut endinsar en la història del Negre i això l'ha ajudat a localitzar la tomba. Segons Canal-Soler, un dels motius que ha provocat aquest desconeixement de la figura del Negre per part dels habitants de Gaborone es troba en el fet que, al tractar-se d'un individu de l'ètnia san (coneguts com a bosquimans), ha estat menyspreat, ja que l'ètnia majoritària del país és la suana, una raça molt diferent a la san.

En aquest sentit, el govern actual ha intentat evitar que els bosquimans, que es caracteritzen per ser caçadors i recol·lectors, visquin en les regions properes a on es troba la tomba, ja que són terres productores de diamants, i per tant els interessa aïllar-los del terreny. El més curiós, segons Jordi Canal-Soler, és que en el seu moment el govern de Botswana lluités tant per portar el Negre de Banyoles a la regió, i en canvi ara estigui maltractat per aquest mateix govern.

Actualment, al Museu Darder de Banyoles només hi queda un vídeo mut amb imatges en blanc i negre, que permeten als visitants veure la forma com el Negre es trobava exposat al museu banyolí fins que va ser retornat a l'Àfrica, ara fa 14 anys.

TAGS: Negre

 

 

Programes

Programes que queden per emetre

Tercer dissabte de mes de 12:00 a 13:00

Últim dissabte de mes de 14:00h a 15:00h

Últim dilluns de mes