TancaAquest lloc web fa ús de cookies de tercers per tal d'obtenir informació estadística sobre la navegació. Si continueu navegant, considerarem que n'accepteu l'ús. Podeu obtenir més informació, així com saber com canviar-ne la configuració consultant la nostra política de cookies.
107.3 FM

Ràdio Banyoles

Dissabte 06 de juny del 2020

ARA FEM!

escolta-ho en directe

Connexió amb Catalunya Informació

PLAY

Notícies

Les notícies de Ràdio Banyoles

 

Cercador


Cerqui noticies tot filtrant la recerca amb les seguents opcions:


A | Text lliure
B | Entre dates (2008-09-10)
delCalendari
al Calendari
 
C | Zona geogràfica
D | Tema
E | Ordenades per
 
← Torna enrere

Destacada
Fotografia
Es tracta d’un plànol elaborat entre els anys 1904 i 1905 per encàrrec de l’Ajuntament.

Publicitat

Cultura » Patrimoni    + d'aquest tema
16/06/2014

L’Arxiu Comarcal recupera i digitalitza un plànol de Banyoles de l’any 1905

Arxius d'audio:

 
  •  16/06/2014

 

Banyoles    + d'aquesta zona

 

L'Arxiu Comarcal ha recuperat un plànol de Banyoles de l'any 1905 i l'ha digitalitzat amb la tècnica de la "gigafoto". Les característiques del document i la seva restauració s'han presentat aquest divendres al Museu Darder.

Es tracta d'un plànol elaborat entre els anys 1904 i 1905 per encàrrec de l'Ajuntament de Banyoles per tal de controlar la utilització de l'aigua de l'Estany per a les indústries i per regar. L'arxiver de l'Ajuntament de Banyoles, Josep Grabuleda, ha detallat que el plànol es va encarregar a l'enginyer Ramon Gusinyer, que va elaborar un document abastant la part de la ciutat que utilitza els recs i la va dividir alhora en quatre zones. En elles, a més dels recs, s'hi detallen els salts d'aigua, a més d'una relació de finques i propietaris. El plànol va tenir vigència fins l'any 1960, quan es van començar a tapar els recs de la ciutat.

El plànol acompanya unes ordenances d'ús de les aigües ("Ordenanzas de aprovechamiento de las aguas del lago de la villa de Bañolas, 1907), encara vigents avui dia; una memòria descriptiva del plànol topogràfic, i una relació numerada de finques i propietaris per cada una de les quatre zones de reg.

El planell, que mesura 190 centímetres de llarg i 130 centímetres d'alçada, va estar exposat durant uns 100 anys, i amb el contacte amb la llum havia quedat molt descolorit i malmès en alguns punts. Per això, s'ha restaurat amb l'objectiu de digitalitzar-lo perquè pogués ser consultable a la pàgina web de l'Arxiu Comarcal. Es va utilitzar la tècnica de la "gigafoto", en què es van fer 84 fotografies d'alta resolució que després es van ajuntar permetent que l'usuari el pugui veure des d'una visió general i pugui acostar-se a cada detall.

La Gigafoto dels recs de Banyoles es va presentar divendres al Museu Darder de Banyoles amb motiu de la Setmana Internacional dels Arxius.

TAGS: gigafoto, plànol

 

 

Programes

Programes que queden per emetre

Dimarts de 21:00 a 22:00 i dimecres de 12:30 a 13:30 (reposició)

Últim dilluns de mes

Mensual, l'últim dimarts de mes a les 19h